БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Нов революционен модел за синдрома на Алцхаймер

leave a comment »


brainСиндромът на Алцхаймер е невродегенеративно заболяване (протичащо с масово отмиране на нервни клетки), което засяга милиони хора по целия свят. Досегашните представи на учените за причината за смъртоносното състояние се основаваха на настъпването на токсичен ефект от необичайното натрупване на протеинови плаки от протеина APP в контактните области между отделните неврони.

По принцип APP е нормално функциониращ протеин в главния мозък. По тази причина се смята и че Алцхаймер е заболяване причинено от прион (прион – инфекциозен агент с протеинна природа – в случая инфекциозно изменение на нормалния APP). В търсене на причините за изменението на функциите на АРР международен екип от учени открива, че друг протеин – нетрин 1 играе ключова роля в развитието на болестта. Нетрин 1 нормално се свързва с АРР като от регулацията на този процес зависи изграждането на връзките между невроните в различните части от главния мозък.

При опитни мишки с предизвикан Алцхаймер инжектирането на нетрин 1 преустановява натрупването на плаките и спира умирането на нервни клетки. Това се случва, защото нетрин 1 поддържа нормалния темп на установяването на комуникация между нервните клетки, който е бил нарушен от натрупването на АРР. Това означава, че синдромът на Алцхаймер е израз на нарушен баланс в осъществяването на междуклетъчни контакти, а когато те не се осъществят правилно в клетките се произвежда сигнал, с който не се „самоубиват” чрез процес наречен апоптоза.

Учените се надяват, че бързо ще успеят да предложат нов подход за лечение, основан на свойствата на нетрин 1.

–––-

Източник: A revolutionary new model for Alzheimer’s disease. EurekAlert!via http://green.democrit.com

Снимка: http://www.cogknow.eu

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: