БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Нов медикамент срещу наднормено тегло

3 коментара


Илюстрация от http://www.obesityindia.in/images/obesity_chart.gifАко килограмите са ви в повече, вероятно сте опитвали какво ли не, за да ги отпратите в небитието. Постигането на стройна фигура с хапче обаче крие редица рискове. Още повече, че засега не съществува безкомпромисно лекарствено средство, което да ви отърве един път завинаги от наднорменото тегло. Надежда за милиони хора по света дава научно изследване, в което се описва изумителното действие на ново лекарство.

За последните няколко десетилетия, проблемът с наднорменото тегло се превърна от личен в глобален. Едва ли за някого е тайна, че затлъстяването придобива епидемичен характер. Някак демонично е надвиснало над здравето на съвременния човек и става причина за куп здравословни проблеми. Високото кръвно налягане, сърдечносъдовите заболявания, диабетът тип 2 са основните „партньори” на излишните килограми.

Цифрите, илюстриращи мащаба на това скрито бедствие са стряскащи. Според данни от American National Center for Health statistics в годините между 1962 и 2000 само в САЩ процентът хора с наднормено тегло се е увеличил от 13 до стряскащите 31! Средно 28 процента от младежите между 16 и 24 години в световен мащаб са закръглени повече от нормалното, при възрастовата група 55 до 64 години този процент нараства до 76%!

Въпреки че хранителният режим и двигателните навици могат да избавят човечеството от прекомерното пълнеене, успоредно с развитието на епидемията се търсят лесни, по възможност събрани в няколко капсули, начини за неутрализиране ефекта на обездвижването и честото чревоугодничество. Много медикаменти, чайчета и билкови смеси са резултат на откровена пазарна надпревара и представляват годишен оборот от няколкостотин милиона долара. Съвсем наскоро изследователи от Merck съобщиха за нов медикамент (таранабант), синтезиран в лабораториите им, който за първи път дава задоволителни резултати при клиничните изследвания [1, 2].

Механизмът на действие на веществото таранабант (каква прилика в името със симпатичното соцвозило трабант) се основава на блокирането на някои рецептори в главния мозък. Рецепторите са специфични клетки, отговорни за регистрирането на определен тип сигнали от вътрешната или външна среда. Една група рецептори (CB1R), които участват в регулацията на енергийния баланс в организма се оказват подходяща цел за моделиране силата на апетита, а оттам и количеството приета храна.

Същите тези рецептори реагират на активната съставка на марихуаната – тетрахидроканабинол (ТНС), което при редовно пушещите трева води до зверско огладняване. Таранабантът има обратно на ТНС действие, т.е. вместо да възбужда апетита го потиска чрез понижаване на чувствителността на CB1R рецепторите. При това поеман в изключително малки количества (0,5 мг).

Експерименталните резултати на учените показват, че освен намаления прием на калории, лекуваните показват по-добри показатели на обмяната на веществата, които се изразяват в ускорено изгаряне на мазнини дори в спокойно състояние. Край на фитнеса, потта и изтощителните диети! Дали обаче можем толкова бързо да се поздравим с този възглас?

Предварителни изследвания с опитни животни, показват, че при много високи дози могат да настъпят нежелани странични ефекти като стомашно-чревни разстройства, повишена чувствителност и раздразнителност и много други. Но кое ли лекарство при предозиране няма дори по-страшни странични действия? Най-важният, третият етап, от клинични проучвания предстои. Фактите от първичното клинично изследване, проведено с 533 пълнички доброволци за 12 седмици дава доста надежди за успех с новото хапче.

Попритиснат от любопитни журналисти един от участниците в изследователския екип д-р Хеймсфилд споделя: „Всичко, което имаме засега са тези обещаващи данни от 12 седмици клинично изследване, но ние не знаем все още какво ще се случи, ако веществото се приема месеци или година.”

===================================================

[1] Addy C. et all., 2008. The Acyclic CB1R Inverse Agonist Taranabant Mediates Weight Loss by Increasing Energy Expenditure and Decreasing Caloric Intake. Cell Metabolism, Vol 7, 68-78.

[2] Cathleen Genova, 2008. Experimental weight-loss drug cuts appetite, burns more energy. EurekAlert

Written by Георги Балджиев

30 януари, 2008 в 4:25

3 коментара

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ефектите на затлъстяването върху здравето може да са свързани по-скоро с неприятната мисъл за това, че човек е дебел, отколкото със самите излишни килограми, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване, обхванало 170 000 души в САЩ. Специалистите от Колумбийския университет (Columbia University) са установили, че разликата между действителното тегло и възприятието за идеално тегло е по-добър индикатор за психическото и физическото…
  Още по тази интересна тема от

  Георги Балджиев

  1 февруари, 2008 at 12:45

 2. Intesesuvat me lekarstva nadnorm.teglo

  Nelly

  10 март, 2008 at 8:47

 3. Уважаема Nelly,

  горещо Ви препоръчвам да се обърнете към медицинско лице по този въпрос. Всички останали подходи (на собствена глава, съвети от приятели или прочетено в интернет) крият редица рискове за здравето!

  Поздрави,

  Георги

  Георги Балджиев

  10 март, 2008 at 10:01


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: