БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Всички като един

leave a comment »


Мравка

Мравките, както осите, пчелите и термитите са социални животни

Ново изследване доказва, че колониите на някои насекоми могат да се държат като един `суперорганизъм`

Социалните насекоми като мравки и пчели не са просто социални в смисъл на общностно съществуване. Точното като швейцарски часовник разпределяне на задачите между различни групи (касти) удивително напомня на синхрона между клетките в тялото – едни отговарят за транспорт, други за защита, трети за размножаване. и прочее Ненапразно учените отдавна разглеждат колониите от насекоми като суперорганизъм – вместо от отделни клетки те са изграден от отделни индивиди.

Интересно научно изследване доказва чрез сложни математически модели, че закономерностите, които управляват една колония като продължителност на живот,  растеж и време за размножаване са същите, които са в сила и за отделните индивиди. Това на нематематически език подсказва, че боравещите с математиката ще могат да изучават по-успешно колониалните насекоми – да оценяват състоянието им и да правят прогнози за бъдещите им изменения.

Последната възможност съвсем не е за пренебрегване, имайки предвид опасното масово измиране на пчели в Северна Америка през последните години. Освен констативни и прогностични приложения, резултатите от изследването вероятно ще послужат и на еволюционистите. Те все още не са съвсем сигурни за механизмите на еволюцията, които направляват развитието на тези насекоми. Може би естественият отбор при тях работи според принципите на друга математика за разлика от видовата еволюция.

–––-

Източник: Insect Colonies Operate as ‘Superorganisms’, New Research Finds. ScienceDaily

Снимка: en.wikipedia.org

Written by Георги Балджиев

9 февруари, 2010 в 4:36

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: