БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Женският полов хормон прогестерон открит и в растения

leave a comment »


Орех

Женският хормон прогестерон е открит и в орех

Напълно изненадващо, подозренията на учените, че растенията могат да синтезират подобни на човешките хормони бяха потвърдени от скорошно изследване. До момента се считаше, че само животните и човека могат да `произвеждат` половия хормон прогестерон. Той спада към групата на стероидните хормони и се синтезира в надбъбречните жлези, жълтото тяло след настъпването на овулация и в плацентата по време на бременност.

И докато ролята му в животинския и човешки организми е сравнително добре проучена, то за функциите му в растителните организми учените все още не знаят почти нищо. Едно от предположенията, което впрочем не обяснява докрай какво всъщност хормона прави в растителното тяло, гласи, че този хормон вероятно е древен регулатор на биохимични процеси от времената преди да се появят съвременните растения и животни.

Въпреки че отдавна в растенията са `засечени` химични съединения, наподобяващи структурата на прогестерона, то изследователие едва сега успяват да дадат доказателство, че това е именно прогестерон. Благодарение на сложни лабораторни техники като масспектрометрия и ядрено магнитен резонанс са регистрирани убедителни количества от женския хормон при орехови дървета.

Новото откритие със сигурност ще стимулира интересни изследвания в областта на молекулярната еволюция, резултатите от които вероятно ще разкрият неочаквани свойства и значение на считани за относително добре познати стероидни хормони.

–––-

Източник: Pauli G. F. et al., 2010. Occurrence of Progesterone and Related Animal Steroids in Two Higher Plants. J. Nat. Prod., DOI: 10.1021/np9007415; First Discovery of the Female Sex Hormone Progesterone in a Plant. ScienceDaily; Снимка: http://www.botanical.com

Written by Георги Балджиев

5 февруари, 2010 в 4:40

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: