БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Как се изтрива и записва паметта; Растения – алтруисти; По-бързо получаване на биоетанол; Генът, който контролира размера на семената; Шоколадът като лек

leave a comment »


БиоТелеграф – 17.11.2009

Паметта представлява уникална връзка между няколко хиляди единични неврона. Снимка: morphonix.com

Паметта представлява уникална връзка между няколко хиляди единични неврона. Снимка: morphonix.com

Доскоро се смяташе, че образуването на нови нервни клетки в главния мозък е невъзможно. Бързо свикнахме с идеята, че е възможно след редица доказателства, че това се случва до дълбока старост в областите от главния мозък, наречени хипокампус и субвентрикуларната зона (SVZ). Ново изследване показва, че неврогенезата в хипокампуса може да изтрие съхраняваната там информация под формата на кратковременна памет, отваряйки място за съхраняване на нова. По какъв механизъм се транспортира изтритата информация от хипокампуса в неокортекса за дълготрайното съхранение засега остава неизвестно. Повече …

Алтруизъм при растенията? Да, и това е възможно, макар да го научаваме едва сега, почти 300 години след началото на системното им изследвания като хранителен ресурс и източник на редица лекове в народната медицина. Канадски учени разкриха, че видът Impatiens pallida нараства и се развива  коренно различно в зависимост от обкръжението си. Ако е сред свои е с дълги стъбла и листоразположение, споделящо оскъдната светлина с тях, ако е сред чужди, листата са нагъсто, така че светлината да си е изцяло за него. Ричард Докинс може би ще се окаже прав в крайността си за природата на егоистичния ген. Повече …

Биогоривата като че ли ще получат известна реабилитация след откритието на група учени, разработващи метод за едновременно разграждане на целулозата до глюкоза и ферментация с използването на дрожди. Ензимният комплекс, който разгражда глюкозата (целулозома) е характерен за бактерии, нетолерантни към етанола, и липсва при дрождите, осъществяващи ферментацията.  Етанолът е крайният и интересуващ ни продукт, което е провокирало изследователите да разработят биотехнологичен метод за съвместна работа на целулозомите и дрождите. Резултатът – бързо, ефективно и по-евтино получаване на биоетанол. Повече …

С наближаването на деня на честването на 150 годишнината от издаването на историческия труд на Ч. Дарвин – Произход на видовете – 24-ти ноември, Ню Сайънтист ни предлага един съвременен, бърз прочит на книгата чрез сайта си. Според редакторите в Ню Сайънтист не бива да напускате този свят, ако не сте прочели тази книга. Такъв статут имат само още 99 книги. Повече …

Ген, който е отговорен за размера на семената при опитното растение Arabidopsis обещава нови хоризонти за изследвания във връзка с увеличаването на добивите от културните растения. Немски учени са установили, че един единствен ген е в състояние да повлияе съществено размера на семената в зависимост от това дали е `изключен` или експресията му е леко подсилена. Молекулярният механизъм на действие все още е неизвестен, но откритието със сигурност ще провокира поне дузина в тази област. Представете си царевица с размери на жълъди – учените може би скоро ще успеят да ни я покажат. Ако анти ГМО организациите не вземат да надделеят. Повече …

Кой не би желал в рецептата му да пише: 15 грама шоколад, три пъти дневно Снимка: healthforu.files.wordpress.com

Кой не би желал в рецептата му да пише: 15 грама шоколад, три пъти дневно Снимка: healthforu.files.wordpress.com

Шоколадът наистина може а лекува – е, за съжаление не всичко, но и емоционалния стрес, за който вече има сериозни клинични данни, изглежда е достатъчно. Според учените консумацията на черен шоколад по 40 грама дневно в рамките на две седмици има сериозен ефект върху нивата на стресовите хормони в кръвта (т.е. намаляват), както и върху емоционалното състояние на доброволци, подложени на стрес (подобрява се).  Антиоксиданти, полифеноли, обичайната армия от биохимични обяснения, в които пак не влиза най-очебииното от тях – удоволствието от похапването на какаовите блокчета. Повече…

======================================================================

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: