БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Чудо ли е регенерацията?

leave a comment »


Регенерация на крайник при тритон

Тритоните могат да възстановят загубеният си крайник в период от 7 до 10 седмици. Това не се дължи на чудо, а на работата на определени гени в, засега несъвсем известен, морфогенетичен процес.

Редица животни (например гущери, тритони, някои риби) притежават учудващата способност да възстановяват крайници или части от органи, загубени при някакъв инцидент. Процесът се нарича регенерация и е твърде интересен на молекулно равнище за учени, които търсят принципите и механизмите на регенерацията с идея за приложение в хуманната медицина.

Един от често използваните моделни обекти в биологията е рибката Danio rerio. Благодарение на лабораторни експерименти с нея учени от университета в Мичигън, САЩ достигнаха до извода, че регенерацията на различни телесни части (ретина, перка, сърдечен мускул) при рибата се осъществява благодарение на активирането на най-малко два гена.

В резултат на изследването на генната активност при риби, у които умишлено е прогорена част от ретината е установено, че от над 900 работещи гена в момента на изследването, два в повече – hspd1 и mps1, са активни в регенериращите се риби, в сравнение със здравите. За същите гени в по-ранни научни изследвания е доказано, че участват в самовъзстановяването на перки и сърдечен мускул.

Вероятно, споделят изследователите, макар да са скептични, че всичко зависи само от два гена, механизмът на регенерацията е универсален и се извършва по единен молекулен механизъм, независимо от това, коя част на тялото е засегната и се нуждае от поправка.

–––-
По материали от ScienceDaily и GreenDemocrit
Снимка: www.medgadget.com

Written by Георги Балджиев

26 октомври, 2009 в 3:01

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: