БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Мишки се депресират от много светлина

leave a comment »


Централният офис на пощата в Нижний новгород, Русия. Прекрасно осветеното площадче може да докара депресия на някого наоколо.

Свикнали сме да мислим, че тъмнината и мрака са причина за лошо настроение и изпадане в депресия. Това е обаче само в мислите ни – вътрешният ни биологичен часовник реагира еднакво остро както на прекаленото смрачаване по никое време, така и на прекомерната продължителност на престоя на светло в ежедневието ни. Това поне показват експериментални резултати с мишки.

При поставяне на мишки в клетки с 24 часова осветеност се повишава значително нивото на депресия и безпокойство в сравнение с мишки, отглеждани при нормално редуване на светлата и тъмната част за денонощие. Може и да изглежда странно, но учените си имат методи и тестове, с които да оценяват психическото състояние на опитните животинки. В трета експериментална установка мишките са имали възможност да избягат от светлата част на клетките в затъмнена, което са и сторили, престоявайки сравнимо с естествената за жизнената им дейност през деня време.

Учените предполагат, че влиянието на излишъка светлина може би има същия ефект и при хората.

Макар и с логични резултати и предположения изследването ни навежда по-уверено от преди към най-малко три извода:

  • Работата до късно вечер, както и гледането на телевизия до посреднощ, особено от подрастващите вероятно оказва влияние върху развитието на депресиите при хората, нарушавайки естествения баланс на тъмната и светла част от денонощието. Модерните общества са засегнати с в пъти по-голям процент хора, страдащи от депресии, в сравнение с по-изостанали райони без особена нощна активност на населението.
  • Показва (част от проблема) защо процентът на самоубийства и депресивни състояния е много по-голям при хора, работещи нощна смяна, независимо от характера на професията, но при все това свързано с изкуствено осветление.
  • Демонстрира и защо въпреки отделянето на достатъчно време за сън, понякога той е недостатъчен и пълноценен ако насреща свети билборд или най-малкото градското осветление прави нощната тъмнина с лошо качество.

Комай много светло не е на хубаво. С право някои учени квалифицират излишъка от светлина в градовете с термина светлинно замърсяване. Така че тъмната страна на денонощието има своето изключително важно значение за слънчевото ни и безоблачно съществуване.

–––-

Снимка: wikimedia.org

Written by Георги Балджиев

23 октомври, 2009 в 4:17

Публикувано в Обща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: