БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Учени описаха няколко функции на некодиращата ДНК

leave a comment »


junk dnaНекодиращата ДНК, позната още като излишна, боклучива, егоистична и дори паразитна съставлява между 90 и 97 % от еукариотните хромозоми. Наричана е така, защото не носи информация за протени, каквато е обичайната представа за активна ДНК. Няколко десетилетия наред биолозите търсят неуморно отговор на въпроса – защо и е на клетката толкова много неактивна ДНК?

Който пита – узнава.  В резулат от опитите си  учените разбират, че активността на

Транспозоните,

които са подвижни участъци от ДНК и имат изключително важна роля при правилното подреждане на останалите гени така, че да изпълнят функциите си на точно определеното място в точно определеното време всъщност се регулирани от некодиращата ДНК. Чудейки се каква ли ще е съдбата на едноклетъчно животно с премахнати ДНК последователности, активиращи транспозоните, учените описват сериозни отклонения в хода на развитието на едноклетъчното. С това и доказват твърдението си.

Втори международен изследователски екип, изследвайки друг тип „излишна“ ДНК – т.нар.

Тандемно повторени последователности

откриват, че некодиращата ДНК е с важни функции при регулацията на останалите, активните гени. Тази регулация се отразява на организмово равнище чрез изявата на различни по степен на ефективност приспособители реакции. Молекулният механизъм на този контрол е сравнитело прост, независимо, че до момента се е изплъзвал на учените.

В зависимост от степента на компактност на участъците със смятаната за неактивна ДНК се регулира достъпът до съседните им гени. Ако ‘боклучивата’ ДНК е силно компактна то ‘четенето’ на съседните, кодиращи протеини гени ще е невъзможно. Съответно молекулната верига, завършваща с отговор на организмово равнище няма да бъде стартирана. Обратно, по-малката степен на компактност ще улесни прочитането на важните гени и отговорът ще е бърз и навременен.

Тези две открития, наред с друго от миналата година, описващо влиянието на боклучивата ДНК върху работата на гените в ембрионални стволови клетки показват недвусмислено, че еволюцията не работи на празни обороти. И не създава излишен боклук.

–––-

Източници:

‘Junk’ DNA Has Important Role, Researchers Find. ScienceDaily;
Saved By Junk DNA: Vital Role In The Evolution Of Human Genome. ScienceDaily
Снимка: http://www.rps.psu.edu

Written by Георги Балджиев

2 юни, 2009 в 10:52

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: