БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

ДДТ е свързан с епидемията от наднормено тегло

leave a comment »


обработка с ДДТИзследователи от Michigan State University откриха връзка между наличието на продуктите от разпадането на инсектицида ДДТ в околната среда и честотата на затлъстяване сред населението около Мичигън, което е консумирало риба от замърсеното езеро край града. ДДТ се и използвал повсевместно до средата на 70-те години на миналия век. Почти половин век след забраната му, все още изпитваме негативните последствия върху здравето ни.

Основният извод, до който достигат учените е, че индивидите, подложени на действието на ДДЕ (продукт от разпада на ДДТ) по време на ембрионалното си развитие, по-късно в зряла възраст затлъстяват много по-често в сравнение с тези, които не са консумирали риба от замърсеното езеро. Рибата, както е известно, акумулира в тялото си огромни количества от инсектицида и по препоръка на здравните власти бременните жени в райони, обработвани активно с ДДТ в миналото трябва да ограничават седмичния си прием на рибни продукти най-много до два пъти.

Въпреки тревожните резултати от изследването учените намират и положителна страна от знанието на тази закономерност, което би могло да се отрази при пренаталната диагностика и последваща профилактика на риска за бъдещото дете. Учените споделят, че е възможно епидемичния характер на затлъстяването в световен мащаб да се дължи до голяма степен на продължаващия ефект от широкото използване на препарата в миналото.

–––-

Източник: Exposure To Insecticide May Play Role In Obesity Epidemic Among Some Women. ScienceDaily via http://green.democrit.com

Снимка: http://www.granitegrok.com

Written by Георги Балджиев

21 май, 2009 в 10:05

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: