БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Вируси превръщат безобидни бактерии в опасни патогени

leave a comment »


бактериофагБактериите от вида Escherichia coli са част от естествената чревна микрофлора при човек и топлокръвни животни. Повечето щамове са абсолютно безобидни и съвместното ни съжителство с тях не крие рискове за здравето.

Съществуват обаче някои много опасни щамове от E. coli, които могат да причинят опасни състояния като кървава диария, бъбречни увреждания и редица други. Болестотворността на тези щамове се дължи на т.нар. шига токсин, който се отделя в резултат на жизнената им дейност. Много важен въпрос за учените е как способността за производство на шига токсина може да се ‘придобие’ от неболестотворните бактериии така, че да се превърнат в опасни паразити.

Множество изследвания са показали, че шига токсинът се кодира от един единствен ген. Най-новите изследвания на норвежки учени показват, че този ген може да бъде пренесен върху неболестотворни бактерии от вируси, които паразитират по бактериите. Такива вируси се наричат бактериофаги, а един от етапите на развитие им е интегриране на гените с тези на гостоприемника, в случая E. coli. Възможно е след такова интегриране някои гени от вируса да останат в рамките на генома на бактерията и ако това е гена за токсина, бактерията мигновено се превръща в болестотворна.

Това откритие ще даде възможност на медиците и санитарните власти да контролират инфекциозните огнища, в които причинител на заразата са токсичните E. coli.

–––-

Източник: Viruses Can Turn Harmless E. Coli Dangerous. ScienceDaily via http://green.democrit.com

Снимка: http://www.faculty.ksu.edu.sa

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: