БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Сексуалното насилваните трудно осъществяват социални контакти

leave a comment »


гупиВ резултат на експериментално отглеждане на риби в различен полов състав, учени от University of Exeter установяват, че мъжкото насилие над женските индивиди пречи впоследствие на групирането на женските в социални групи. Интересните опити са проведени с рибките гупи, често са отглеждани като аквариумни, в техните естествени местообитания в Тринидад.

За тези риби учените отдавна знаят, че са способни на жестоки сексуални издевателства, смисълът на които все още не е изяснен напълно. Най-новите резултати само допълват картината с нови факти – освен че социалните контакти са силно ограничени, женските рибки, изтърпели тормоза на мъжкарите изпадат в невъзможност дори да разпознават други женски индивиди.

Оставени на свобода и ограничени от достъпа на мъжки, женските гупита активно контактуват едни с други и съвсем не са ‘стеснителни’ при нови запознанства. Претърпели веднъж мъжкото насилие обаче, способността на нежния пол да осъществява връзки с други е напълно унищожена. Нещо повече – ако изтормозена женска бива пусната при други, които все още не са усетили яростта на мъжките тя остава изолирана не само заради невъзмогността да контактува, но и защото останалите избягват контактите си с нея.

В търсене на причините за сексуалното насилие учените продължават изследванията си и с други групи животни, където то се среща. И съвсем няма да са затруднени в избора си на нов опитен обект – сексуалното насилие е твърде широко разпространено явление в животинския свят.

–––-

Източник: Sexual harassment from males prevents female bonding, says study. EurekAlert! via http://green.democrit.com

Снимка: http://www.mertpetshop.com

Written by Георги Балджиев

8 май, 2009 в 10:33

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: