БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Мозъкът ни може да се ‘самодрогира’

leave a comment »


марихуанаРезултатите от изследвания на американски и бразилски научен екип показват, че човешкият мозък е способен да произвежда пептиди (органични молекули, изградени от аминокиселини, подобно на протеините, но по-малки по размер), които имат физиологично действие сходно с това на марихуаната.

Механизмът на действие на новоописаните пептиди се основава на активиращата функция, която притежават върху ТНС рецепторите в главния мозък (рецепторите са вид молекулни датчици). ТНС рецепторите са онези молекули, които реагират на активната съставка на марихуаната и предизвикват поредицата от реакции в нервната система, характерни за тревоманите.

За разлика от марихуната, за която са известни редица странични действия, съпътствани със сериозни здравни рискове при редовната и употреба, естествено реагиращите с ТНС рецепторите пептиди не крият никаква опасност както за функциите нервната система, така и за поведението и психиката.

Учените се надяват, че откритието им ще намери място при лечението на зависимост при пристрастени към марихуана посредством ефекта на блокиращото действие на естествените пептиди върху ТНС рецепторите.

–––-

Източник: Human Brains Make Their Own ‘Marijuana’. ScienceDaily via http://green.democrit.com

Снимка: http://www.sciencedaily.com

Written by Георги Балджиев

28 април, 2009 в 2:01

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: