БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Бременността с момче е по-рискова

leave a comment »


img_584_3Учени от Tel Aviv University приведоха сериозни научни доказателства, че да си майка на мъжка рожба е истинско геройство. След като обработили данни от над 60 000 бременности и раждания в Израел учените установли, че въпреки рисковете от по-ниското тегло на раждащите се момичета, мъжката бременност е изпълнена с перипетии както по време на износването така и веднага след раждането.

Парадоксалното за момчетата е, че те са подложени на по-голям риск от преждевременно раждане, след което оцеляването им е изключително трудно. Но ако избегнат този комплициран момент пък са застрашени от твърде много наддаване на килограми, което е свързано с трудно раждане и не са редки случаите да се прибегне до спешно секцио. Това разбира се не означава, ч бремнността с мъжки плод трябва да се класифицира като високорискова.

Важно е да се ма предвид, че тя протича с малко по-различен ход, при който са възможни (но не задължително да се случат) повече усложнения. Изследователите търсят връзка с по-голямата уязвимост преди раждането с тази на мъжете в зряла възраст. Известно е, че мъжет имат по-малка средна продължителност на живота, по-податливи са на различни инфекции и по-често предприемат рисковани начинания.  Изглежда е време да се преразглда научно кой все пак е слабият пол.

–––-

Източник: Pregnancy With Male Fetus Riskier, Study Claims. ScienceDaily via http://green.democrit.com

Снимка: http://www.kiddymania.co.uk

Written by Георги Балджиев

23 април, 2009 в 3:26

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: