БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

За оплождането при растенията

leave a comment »


Прорастнали поленови зърна с по два спермияЦветните растения, за разлика от животните се нуждаят не от една, а от две мъжки полови клетки (наричани спермии), за да осъществят процеса на полово размножаване  – оплождането е двойно. При сливане на единия спермии с яйцеклетката се получава зародиш, а след сливане на втория спермии с друга клетка от женската размножителна система се получава хранителната тъкан, необходима за развиващият се зелен ембрион.

Една от загадките на двойното оплождане е как единичното поленово зърно (познат като прашец) произвежда два спермия. Биолози от University of Leicester откриха, че генът DUO1 е ключов при разделянето на клетката-предшественик на двете оплодителни клетки. Нещо повече – правилното функциониране на DUO1 е абсолютно необходимо за потентирането на новополучените мъжки гамети, т.е. получаването на необходимата „квалификация”, за да извършат оплождането.

Важната двойна функция е отразена и в името на гена. Настоящето откритие ще послужи при разработването на молекулярни методи за манипулация на размножителния потенциал на растенията при ценни селскостопански видове, както и при контрола на изменените гени при генномодифицираните организми.

–––-

Източник: Plant Biologists Discover Gene That Switches On ‘Essence Of Male’. ScienceDailyvia http://green.democrit.com

Снимка: http://www.biology.unm.edu

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: