БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Лютите чушки и науката за болката

leave a comment »


Люта чушкаОсвен като съставка на пикантните блюда лютата чушка взема участие и при разгадаването на механизмите на потискане на болката в изследвания, проведени от екип изследователи от University of New York at Buffalo. Активното вещество в лютия пипер, което провокира дразнене на рецепторите в устната кухина и причиняват усещанията за люто се нарича капсаицин.

Неговото действие се основава на отваряне на калциевите канали в окончанията на нервните клетки – сигнал, който невроните „тълкуват” като болка или горещо. Известно е, че нервните клетки с времето могат да се адаптират към сигнала и да не го „тълкуват” толкова отчетливо – това състояние се нарича адаптация и е характерно за различни по вид и причинител болка. В търсене на причините, поради които настъпва адаптация учените изследват способността на капсаицина да провокира изменение в съдържанието на мембранния липид PIP2, за който е известно, че притежава болкоуспокояващ ефект.

Резултатите показват, че в зависимост от концентрацията на капсаицин се определя и честотата на взаимодействие с PIP2, което от своя страна води до различно по сила усещане за болка. Това означава, че е възможно да се изменя границата на чувствителност на нервните клетки без обаче да се засяга тяхната сензитивност по отношение на друг дразнител или друга концентрация на капсаицина. Това откритие ще бъде от полза при изследването и облекчаването на различни клинични състояния, съпровождани с болка.

–––-

Източник: Hot Chili Peppers Help Unravel The Mechanism Of Pain. ScienceDailyvia http://green.democrit.com

Снимка: iStockphoto/Chris Bence

Written by Георги Балджиев

13 март, 2009 в 11:03

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: