БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Чернодробна молекула повишава холестерола

leave a comment »


img02123Множество метаболитни заболявания са съпроводени с патологично повишени нива на мазнини (триглицериди, холестерол) в кръвта. Мазнините от своя страна стават причина за стесняване на кръвоносните съдове като така увеличават опасността от възникване на сърдечно-съдови инциденти. Учени от German Cancer Research Center описаха отговорният за наличието на излишни мазнини в кръвта молекулярен механизъм.

Те откриват, че молекулата LSR, която се образува в черния дроб определя скоростта на пренос на мазнини от кръвта към черния дроб, където стимулира и разграждането им. LSR е транспортна молекула, която ако не се образува в достатъчно количество буквално не смогва да пренесе циркулиращите в кръвта мазнини към мястото на тяхното складиране или разграждане. Хората, които страдат от т.нар. метаболитен синдром и тези, засегнати от диабет тип 2 и дори натрупалите повечко излишни килограми показват занижена продукция на LSR.

След като са били инжектирани с хормона лептин, който потиска глада, равнищата на LSR много бързо достигнали до нормалните си стойности, а лекуваните са свалили значителна част от теглото си. Бъдещи изследвания ще покажат по какъв начин може да бъде повлияна трайно способността на черния дроб да произвежда достатъчно от LSR, така че да не застрашава здравето вследствие неусвояване на мазнините.

–––-

Източник: Pathologically Elevated Blood Fat Levels In Obesity: Molecular Causes Discovered. ScienceDailyvia http://green.democrit.com

Снимка: http://www.clarian.org

Written by Георги Балджиев

10 март, 2009 в 10:35

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: