БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Билков микс срещу хранителни алергии

leave a comment »


Фъстъците са алерген за милиони хораОколо 80 % от фаталните хранителни алергии в световен мащаб са причинени от ядки (например фъстъци) или риба и морски дарове. При консумация им алергичните хора могат да изпаднат в т.нар. анафилактичен шок (характеризиращ се с отоци, загуба на съзнание, спиране на дишането).

Лечение или лекарство, което да предпазва от изпадане в такова състояние при прием на алергените досега не са открити. Единственият подход за справяне с проблема е избягването на консумация на такива храни. Въпреки вниманието от страна на застрашените рискът остава доста голям, защото е възможно алергените да са състъвка на хранителен продукт, в който не е описано, че се съдържат.

Екип от Mount Sinai School е разработил формула, базирана на съставки от билки, която предотвратява появата на алергични реакции при мишки до 36 месеца след третиране с препарата. За мишките този период представлява една четвърт от живота им. Билковият микс, наречен FAHF-2 е одобрен за клинични изпитания от Американската агенция по храните и лекарствата и ако се потвърди ефикасността му при хора ще се превърне в първия препарат с дълго предпазно действие.

–––-

Източник:New Botanical Drug May Silence Peanut Allergies, Animal Study Suggests. ScienceDaily via http://green.democrit.com

Снимка:www.peanut-allergy-symptoms.com;

Written by Георги Балджиев

3 март, 2009 в 10:45

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: