БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Яйчен белтък за яки мускули

4 коментара


яйцеСлед обобщаване на голям брой изследвания от последните години учени стигнаха до заключението, че белтъка на яйцата е не само чудесен източник на енергия, засища за дълго и е нискокалоричен, но и че е най-подходящия за изграждането на мускулните влакна в състава на скелетните мускули. Повече от 25 публикации по темата показват, че висококачествения белтък притежава следните достойнства:

1. Отличен енергиен източник – с достатъчно енергийно съдържание, което не предизвиква покачване на кръвната захар след прием, нито е сигнал за голяма продукция на хормона инсулин. Заедно с голямото количество на витамини от група В го прави незаменим компонент в редица диети.

2. Увеличава мускулната сила – безкомпромисно, независимо от възрастта и степента на натоварване на мускулите. Съдържащата се левцин в комбинация с няколко други аминокиселини подпомагат възстановяването на мускулите от умора.

3. Изключително качествени протеини – съдържат всички, необходими за нормалната работа на мускулите аминокиселини, факт, който се използва и за оценка на качеството на протеини от други източници.

–––-

Източник: New research shows high-quality protein in eggs contributes to power, strength and energy. EurekAlert! via http://green.democrit.com

Снимка: http://www.foodsubs.com

Written by Георги Балджиев

2 март, 2009 в 11:01

4 коментара

Subscribe to comments with RSS.

 1. Статията е напълно коректна. Но понякога се чудя как разни учени установяват нещо, което е добре известно от години. В случая – пълноценността на яйцето.
  Яйцето е най-добрата храна за изграждане на мускули (и въобще) поради една друга причина – белтъкът в него е изключително балансиран, което пък е и причина да е еталон за оценка на други протеини.
  Въпросът не стои само в наличието на качествени протеини, което безпосрно е така, а в баланса им, което определя качеството и усвояемостта.
  За справка – протеините в бобовите храни имат добра хранителна стойност, но не са добре балансирани и не се усвояват добре от организма.

  Виерко

  2 март, 2009 at 11:14

 2. Привет, Виерко,

  Понякога добре известните факти от години не са съвсем достоверни просто защото не е направен сериозен научен обзор със съответната статистика и заключения.

  В случая наистина няма нищо ново и неизвестно, но известните факти са научно аргументирани – авторите на научната статия правят обзор и статистика от 25 предишни научни публикации по темата.

  Пък и понякога не е зле да споделим нещо добре известно – някои подрастващи си мислят, че протеина на прах е най-добрия.

  Поздрави,

  Георги

  Георги Балджиев

  2 март, 2009 at 11:30

 3. Очаквайте скоро на пазара готови отделени яйчни белтъци!
  100% натурални без UHT(пастьоризация).

  Анонимен

  22 юни, 2009 at 3:47

 4. Аз лично ще се заредя, чакам ги отдавна 🙂 ЕВАЛАРКА

  Жоро

  22 юни, 2009 at 3:48


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: