Яйчен белтък за яки мускули
След обобщаване на голям брой изследвания от последните години учени стигнаха до заключението, че белтъка на яйцата е не само чудесен източник на енергия, засища за дълго и е нискокалоричен, но и че е най-подходящия за изграждането на мускулните влакна в състава на скелетните мускули. Повече от 25 публикации по темата показват, че висококачествения белтък притежава следните достойнства:
1. Отличен енергиен източник – с достатъчно енергийно съдържание, което не предизвиква покачване на кръвната захар след прием, нито е сигнал за голяма продукция на хормона инсулин. Заедно с голямото количество на витамини от група В го прави незаменим компонент в редица диети.
2. Увеличава мускулната сила – безкомпромисно, независимо от възрастта и степента на натоварване на мускулите. Съдържащата се левцин в комбинация с няколко други аминокиселини подпомагат възстановяването на мускулите от умора.
3. Изключително качествени протеини – съдържат всички, необходими за нормалната работа на мускулите аминокиселини, факт, който се използва и за оценка на качеството на протеини от други източници.
–––-
Източник: New research shows high-quality protein in eggs contributes to power, strength and energy. EurekAlert! via http://green.democrit.com
Снимка: http://www.foodsubs.com
Статията е напълно коректна. Но понякога се чудя как разни учени установяват нещо, което е добре известно от години. В случая – пълноценността на яйцето.
Яйцето е най-добрата храна за изграждане на мускули (и въобще) поради една друга причина – белтъкът в него е изключително балансиран, което пък е и причина да е еталон за оценка на други протеини.
Въпросът не стои само в наличието на качествени протеини, което безпосрно е така, а в баланса им, което определя качеството и усвояемостта.
За справка – протеините в бобовите храни имат добра хранителна стойност, но не са добре балансирани и не се усвояват добре от организма.
Виерко
2 март, 2009 at 11:14
Привет, Виерко,
Понякога добре известните факти от години не са съвсем достоверни просто защото не е направен сериозен научен обзор със съответната статистика и заключения.
В случая наистина няма нищо ново и неизвестно, но известните факти са научно аргументирани – авторите на научната статия правят обзор и статистика от 25 предишни научни публикации по темата.
Пък и понякога не е зле да споделим нещо добре известно – някои подрастващи си мислят, че протеина на прах е най-добрия.
Поздрави,
Георги
Георги Балджиев
2 март, 2009 at 11:30
Очаквайте скоро на пазара готови отделени яйчни белтъци!
100% натурални без UHT(пастьоризация).
Анонимен
22 юни, 2009 at 3:47
Аз лично ще се заредя, чакам ги отдавна 🙂 ЕВАЛАРКА
Жоро
22 юни, 2009 at 3:48