БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

И натуралната козметика може да причини алергии

leave a comment »


Здравецът е източник на ароматното масло гераниолСвръхчувствителността е най-често срещаната изява на контактна алергия при възрастните. Изследователи от University of Gothenburg доказват, че дори естествените ароматни масла могат да предизвикат алергична реакция, независимо, че се смятат за неутрални по отношение на възбуждането на имунната система.

Дори производителите на парфюми залагат на естествените съставки все повече, вярвайки, че натуралните антиоксиданти няма да предизвикат реакции като кожна екзема например. Факта, който изтъкват учените с естествения аромат гераниол (на който здравецът дължи ароматът си) е достатъчно красноречив. Сам по себе си гераниолът има много слаб алергенен ефект, но попаднал на кожата взаимодейства с отделяни от нея ензими, които го превръщат в силно алергенния гераниал (друга форма на веществото).

Подобно е действието и на лавандуловото, дори на розовото масло. Разбира се, тези ефекти се наблюдават при предразположени към изява на алергични реакции и именно тези хора трябва да са добре запознати с рисковете, които крие и естествената козметика.

–––-

Източник: Even Natural Perfumes May Cause Allergies. ScienceDaily via http://green.democrit.com

Снимка: http://www.plantelements.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: