БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Нова организация в царство „Животни”

leave a comment »


Плакозоа-та Trichoplax adhaerensМалките камъчета обръщат колата – мъдрост, която може да се адаптира успешно и за еволюционната биология така: малките организми преобръщат представите ни за хода на еволюцията.

Биолози от American Museum of Natural History научиха от гените на един малък и древен организъм, принадлежащ към тип Плакозоа, че традиционните представи за произхода на големите групи животни са тотално погрешни.

До сега се смяташе, че организмовите групи животински гъби, мекотели и корали са еволюирали постепенно една от друга, и са довели в крайна сметка до сложни видове като бозайниците (вкл. и човек). Изследванията на ДНК на днешните плакозои (от които впрочем е познат само един вид) показват, че вероятно те са най-близкия родственик на общия предшественик на всички животни.

Учените предполагат, че плакозоите принадлежат към група, която се е развивала паралелно с този клон на еволюцията, в чийто край са бозайниците и хората. Креационистите да поемат глътка въздух – част от животинското царство (животински гъби, мекотели и корали), което досега се смяташе за наш мноооого далечен предшественик отпада от еволюционната пътека на човека.

–––-

Източник: Ancient creature points to parallel evolution. NewScientist via http://green.democrit.com

Снимка: http://www.jgi.doe.gov

Written by Георги Балджиев

19 февруари, 2009 в 11:04

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: