БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

С времето спомените „изплуват” на повърхността на мозъка

with one comment


силната памет често, не съвсем удачно, се оприличава като слонскаКакво се случва със спомените с натрупването на годините?

Съществува  хипотеза, че участък от вътрешните области на мозъка, наречен хипокамп е отговорен за извикването само на пресните спомени. Тази хипотеза сега доказват учени от University of California, San Diego с помощтта на визуализация на мозъчната активност.

Резултатите показват, че хипокампа се активира при извикване на съвсем пресни спомени, частично се активира при припомняне на случки за минал период до 12 години и почти не се регистрира дейност при възстановки от преди 13 и повече години.

За сметка на това, коровите дялове на фронталния, темпоралния и париеталния дял на мозъка започват да функционират все по-интензивно при извикване на по-стари спомени. Според изследователите, това е категорично доказателство, че дългосрочната памет се „складира“ и „администрира“ от коровите отдели на главния мозък.

–––-

Изгочник: Imaging study illustrates how memories change in the brain over time. EurekAlert! via http://green.democrit.com

Снимка: http://www.bath.ac.uk

Реклама

Written by Георги Балджиев

6 февруари, 2009 в 9:11

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. Колкото повече остарявам,толкова по-стари спомени изплуват неочаквано и без обяснима причина.Виждам в де-тайли, лица ,събития,картини.Необяснимо.

    александър

    29 март, 2010 at 8:57


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: