БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Нов подход при контролирането на наднормено тегло

2 коментара


мастни клеткиЛабораторни експерименти с мишки показват, че ако се предизвика образуването на повече кръвоносни съдове в мастната тъкан е възможно тя де се „стопи“ бързо, като по този начин се постига нормално тегло.

Учените от Karolinska Institutet отгледали мишките при ниски температури, при което са установили, че броя на кръвоносни съдове в мастната им тъкан се увеличава. Известно е, че образуването и „пълненето“ на мастните клетки зависи от два фактора – наличие на кислород и съответно наличие на мастни киселини. Когато са разположени на гъсто повече кръвоносните съдове тъканта е по-богато снабдена с кислород.

Според изследователите един възможен начин за борба с наднорменото тегло е предизвикване на растеж на кръвоносни съдове в мастните тъкани, което би увеличило потока на кислород и превръщането на бялата мастна тъкан в кафява (която е метаболитно по-активна). Това от своя страна ще допринесе за по-бързо протичане на окислителни процеси, а и по-бавен темп на отлагане на резервни мазнини в адипоцитите (мастните клетки).

–––-

Източник: Control of blood vessels a possible weapon against obesity. EurekAlert! via http://green.democrit.com

Снимка: http://www.hartnell.cc.ca.us

2 коментара

Subscribe to comments with RSS.

 1. Здравей Жоро, статията наистина е доста интересна. Имам следните въпроси Какви биохимични реакции протичат за това преобразуване на бялата мастна тъкан в кафява тъкан? Правено ли е изследване за процентното съотношение на мастните киселини за бялата и кафявата мастна тъкан?

  Сашо

  Aleksandar

  3 февруари, 2009 at 1:17

 2. Здравей, Сашо,

  Относно първия въпрос – самите биохимични реакции на трансформация на мастните киселини са ясни – като цяло окислителни. Но не самите мастни киселни са важни, а това доколко се метаболизират (в случая окисляват).

  С кафявата мастна тъкан се появяваме на този свят, а впоследствие поради изменение в броя и функциите на митохондриите мастните клетки остават само като склад за мазнини (бяла мастна тъкан). От този склад обаче трудно се черпи.

  Генната регулация на окислителните процеси и дейността на митохондрите (а оттам и съдбата на мазнните) е много сложна. Наскоро бе открит гена PRDM16, който кодира протеин, отговорен за баланса на експресията на гените, присъщи и за бялата и за мастната тъкан.

  За втория въпрос – нямам информация по този въпрос, кратката справка с Гугъл не даде нищо конкретно.

  Поздрави

  Георги Балджиев

  3 февруари, 2009 at 1:54


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: