БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Дрогираните пчели танцуват неуморно

leave a comment »


23_01_wnm_4Пчелите работнички, които събират нектар и цветен прашец за нуждите на кошера, имат една особенст – да оповестяват на колегите си местата, където има изобилие от хранителни ресурси чрез специален танц. С него те указват в коя посока и на какво разстояние са намерили пчелни лакомства, за да могат и други да идат да ги съберат. Този танц се смята за проява на алтруистично поведение.

Как обаче на това поведение се отразява кокаинът?

Отговора търсят изследователи от University of Illinois at Urbana-Champaign, които са заинтригувани от механизма на работа на пчелния мозък. Оказва се, че под влияние на дрогата пчелите играят танца си по-ентусиазирано, но без да го объркват, т.е. информацията която предават остава неизменена под влияние на наркотика. Пчелите от другите касти подложени на влиянието на кокаин не са показали склонност към танци.

Тези резултати според учените са указател за съществуването на подобна на бозайниците система за възнаграждение в мозъка, чрез която пчелите са мотивирани да се социализират и осъществяват алтруистичното си поведение.

–––-

Източник: Honey bees on cocaine dance more, changing ideas about the insect brain. EurekAlert! via http://green.democrit.com

Снимка: http://advocacy.britannica.com

Written by Георги Балджиев

2 февруари, 2009 в 10:29

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: