Развалени пържоли ще светят в зелено
Зелените пържоли никога не са били годни за консумация. Сега обаче позеленяването им ще се дължи на съвсем други причини и много по-рано ще разбираме годни ли са или не.
Нанотехнологичен метод, разработен от изследователи от Agricultural Research Service ще позволи по-лесното детектиране на бактериите от род Salmonella, развиващи се върху хранителни продукти.
Споменатите бактерии причиняват салмонелоза – болест, за която са характерни остри стомашно-чревни разстройства и нелекувана навреме може да е фатална.
Чрез свързване на молекули зелена флуоресцираща боя към специфични за Salmonella антитела, учените създават изключително чувствителен биосензор.
След като антитялото се свърже с бактериина клетка (при наличието и в даден хранителен продукт), се провокира флуоресценцията на зеленото багрило, което би направило лесно забележимо наличието на опасната Salmonella.
–––-
Източник: Nanotechnology May Be Used For Food Safety. ScienceDaily via http://green.democrit.com
Снимка: farm1.static.flickr.com
Вашият коментар