БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Развалени пържоли ще светят в зелено

leave a comment »


зелена пържолаЗелените пържоли никога не са били годни за консумация. Сега обаче позеленяването им ще се дължи на съвсем други причини и много по-рано ще разбираме годни ли са или не.

Нанотехнологичен метод, разработен от изследователи от Agricultural Research Service ще позволи по-лесното детектиране на бактериите от род Salmonella, развиващи се върху хранителни продукти.

Споменатите бактерии причиняват салмонелоза – болест, за която са характерни остри стомашно-чревни разстройства и нелекувана навреме може да е фатална.

Чрез свързване на молекули зелена флуоресцираща боя към специфични за Salmonella антитела, учените създават изключително чувствителен биосензор.

След като антитялото се свърже с бактериина клетка (при наличието и в даден хранителен продукт), се провокира флуоресценцията на зеленото багрило, което би направило лесно забележимо наличието на опасната Salmonella.

–––-

Източник: Nanotechnology May Be Used For Food Safety. ScienceDaily via http://green.democrit.com

Снимка: farm1.static.flickr.com

Written by Георги Балджиев

16 януари, 2009 в 12:42

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: