БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Старата любов ръжда не хваща

2 коментара


Да си лудо влюбен след двадесетгодишен брак не е илюзия.

Източник: http://green.democrit.com

Един от вечните неразгадани въпроси остава

Какво е любовта?

В търсене на обяснение тя неминуемо попада в полезрението на учените и се превръща в обект за научни изследвания.

Макар че думичките „любов“ и „доказателства“ съвсем не си подхождат, учени намериха начин да облекат в стройна теория любовта във физиологични доказателства. Чрез изследване на мозъчната активност, екип от Albert Einstein College of Medicine (САЩ) доказа, че двойки с над 20 годишен брак могат все още да са така лудо влюбени, както в началото на връзката си [1].

За повечето семейни двойки моментът на влюбването и първите срещи остават топъл спомен през дългите години на спокойствие и хармонични взаимоотношения, поддържащи тихия домашен уют. За някои обаче, тръпката от първата среща е ежедневно състояние, по тийнейджърски буйно и силно.

Ето и удобна естествена опитна постановка за изследване на разликите между двата типа влюбени. Разликата, според учените, би трябвало да обясни защо за едни любовта е вечна и неугасима, а за други безвъзвратно отфучала огнена стихия.

И както се полага за сериозно научно изследване резултатите не закъсняват. Използването на модерния метод за визуализация на мозъчната активност – fMRI, позволява на учените да проследят дейността на главния мозък при влюбени тийнейджъри и възрастни двойки.

Когато на изследваните тийнейджъри била показвана снимка на партньорът им, учените регистрирали възбуждане във VTA (ventral tegmental area – от лат. tegmentum – покрив; част от средния мозък).

Възрастните с брак над 20 години, които заявили, че са щуро влюбени както в младежките си години показали същата като на тийнейджърите активност във VTA, за разлика от заявилите, че отдавна не са влюбени до уши така, както на младини.

Така учените заключават, че романтичната любов е резултат от поддържане на активността във VTA – явление, което може да трае от дни до десетилетия. Веднага обаче възниква и въпросът как се случва така, че само някои запазват активността на VTA дълги години наред – въпрос, на който учените засега не могат да отговорят.

По ирония на съдбата същия този дял на мозъка се активира при приемане на наркотични вещества – кокаин, марихуана и редица други. В него се произвежда и най-мощния естествен стимулант допамин. Затова и влюбените изглеждат като замаяни и въодушевяващо щастливи.

Какво е любовта? Мозъчна активност, физиология и много допамин? Едва ли. Освен многото определения за учените остава да добавят официално и – обект, неподдаващ се на пълно разбиране.

–––––––

[1] Laura Sanders, 2008. Still crazy (in love) after all these years. ScienceNews, Vol.174 , 12, p. 17

Image credit: http://www.dcsc.tudelft.nl

Източник: http://green.democrit.com

Written by Георги Балджиев

5 декември, 2008 в 3:15

2 коментара

Subscribe to comments with RSS.

  1. Хах,а аз се чудех как така съм влюбена още след 23 годишен брак:)То си имало научно обяснение..Благодаря за статията,хареса ми.

    elica676

    19 април, 2009 at 10:41

  2. Фактът, че има научно обяснение не отменя чудото! 🙂

    Георги Балджиев

    21 април, 2009 at 10:18


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: