БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Виж науката: Снимка на месеца – Ноември 2008

leave a comment »


Това е оцветена рибка Зебра под микроскоп, а не малко зелено извънземно човече

Източник: http://green.democrit.com

Микроскопска снимка на живо на вид риба (Зебра), демонстрираща локализацията на продукта на гена lef1, който регулира друг ген – foxP2.

foxP2 генът е част от фамилия гени, функциониращи като транскрипционни фактори. Транскрипционните фактори попринцип регулират изявата на други гени, като специално за foxP2 се знае, че участва в моделиране на развитието на някои участъци от главния мозък, белия дроб и червата. По-нови изследвания показват ключовата рола на foxP2 при формирането на езиковите умения, включително граматическата компетентност.

Освен че е регулатор на много гени, самия foxP2 също подлежи на контрол от други гени. Авторите на статията показват за първи път къде и в каква последователност в ембрионалното развитие на рибката Зебра се наблюдава генът lef1, който контролира foxP2.

Зеленият цвят се дължи на малка промяна в lef1 (прикачен му е GFP – green fluorescent protein), като така той свети в зелено, което позволява на изследователите да регистрират лесно наличието му в определени зони.

Каква е целта на изследването?

Авторите търсят гените, които са свързани с изграждането на нервните верииги и центрове, които участват при формиране на говора.

Защо с рибки?

Рибките Зебра са моделен обект в генетиката. Те служат за натрупване на първоначални данни за някои абсолютно непознати процеси. Пък и обработването на човешки ембриони с GFP, за да светят в зелено е забранено.

–––––––

Всеки месец в сайта на BioMed Central (най-големия портал за open access научни публикации в областта на биологията и медицината) няколко списания публикуват своята снимка на месеца. Тя се избира измежду всички оригинални картинки, илюстриращи нови научни данни, публикувани през текущия месец. Показаната горе е от open access списанието BMC Developmental Biology от статията J. L. Bonkowsky et al., BMC Developmental Biology 2008, 8:103

Източник: http://green.democrit.com

Written by Георги Балджиев

1 декември, 2008 в 2:36

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: