БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Бактерии ни тровят заради пържоли алангле

leave a comment »


Смъртоносни бактерии ни атакуват заради молекула, която изяждаме. Опасност няма, ако приготвяме правилно блюдата си.

Източник: http://green.democrit.com

Още в стари времена мъдрите народи са прозрели значението на храната за еволюцията, поведението и бита ни и са рекли: „Човекът е това, което яде“. Към прастарата сентенция можем да вмъкнем още и „…боледува, от това, което яде“.

Повод за добавянето на този нюанс ни дава интересно изследване на учени от University of Adelaide [1, 2]. Резултатите от него показват, че токсин на бактерии от вида E.coli поразява клетки, в които е вградена специфична молекула.

Въпросната молекула не е присъща за човек, а идва от меню, богато на недообработено термично червено месо (пържолки алангле) и замърсени млечни продукти (директно от кравата).

E. coli e бактерия, която се принадлежи към естествената микрофлора на червата, т.е. тя не само е практически безобидна, но има съществено значение за нормалното протичане на храносмилателните процеси.

Наред с обичайните бактерии обаче съществуват и някои техни разновидности (наричани щамове), които са изключително опасни и причиняват сериозни заболявания. Такива например са щамовете STEC на E. coli, които причиняват дизентерия и бъбречният синдром HUS.

Самите заболявания не се дължат на самата бактерия, а на вредните продукти от нейния живот, наричани общо токсини (в случая субтилаза цитотоксин).

И токсините сами по себе си не представляват опасност, докато не попаднат във вътрешността на човешките клетки и причинят необратими беди. Но попадането им в клетките не е случайна работа. За да се случи това е необходимо клетката, която е потенциална жертва, да притежава специална молекула, съответстваща на дадения токсин (или образно – тази молекула е ключалката, а токсинът ключа).

Най-изненадващо човешките клетки не произвеждат молекулата, необходима на субтилаза цитотоксинът да проникне в тях и да ги убие. Или с други думи, токсинът не би могъл да изтреби нищо неподозиращите и не произвеждащи застрашаващи живота им съединения клетки!

Тогава защо все пак човечеството страда от дизентерия и HUS?

Отговорът се крие в хигиената и предпазливостта. Оказва се, че въпросната молекула – ключалка (монозахаридът Neu5Gc) попада в човешкия организъм и се вгражда в клетките благодарение на наличието му в термично необработено месо и не пастьоризирани млечни продукти.

За да стане още по-опасно именно тези са храните, които най-често са бъкани с опасните щамове на E. coli.

Ключът и ключалката вървят в комплект. Похапвайки недопечено месо и непастьоризирано мляко неволно показваме портата към собствения си ад на бактериалния токсин, който не пропуска възможността да извърши поразиите си.

Всъщност ‘поразии’ е твърде несериозно казано – по данни на Световната здравна организация годишно в света от дизентерия се разболяват и умират около 730 000 деца…

–––––––

[1] Byres et al., 2008. Incorporation of a non-human glycan mediates human susceptibility to a bacterial toxin. Nature, doi: 10.1038/nature07428

[2] Media Release: Human diet gives deadly bacteria a target. Thursday, 30 October 2008. The University of Adelaide

Image credit: CC Nicolle Rager Fuller, National Science Foundation via Wikimedia Commons

Източник: http://green.democrit.com

Written by Георги Балджиев

14 ноември, 2008 в 10:03

Публикувано в Без категория

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: