БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Секс по време на война

leave a comment »


За да живеят, гъбите от клас микроспоридия трябва непрекъснато да заразяват – на свобода биха загинали. Докато заразяват обаче намират време и да се размножават.

Източник: http://green.democrit.com

Любопитно изследване разкрива, че половият им живот е неразривно свързан с поразяването на нови клетки на гостоприемника. Още по-любопитното е, че при човека някои от тях причиняват диария. Ако се окаже, че в цялата тази история има и някакъв техен  си гъбен еквивалент на дрога, то сценаристите на филма „Трейнспотинг“ спокойно могат да съжаляват, че са били изпреварени в идейно отношение.

Но кои са тези микроспоридиални гъби?

Доста интересни организми, състоящи се от една единствена клетка, която понякога може да е с две ядра (нормално клетките са с едно) и с уникален комплекс от тръбовидни чарколяци, разположени под мембраната им. Точно те им осигуряват възможността за осъществяване на един от най-съвършените механизми в природата за заразяване на чужди клетки.

Щом доближат прицелната си клетка някъде из тялото на гостоприемника (човек, насекоми, риби) посредством тръбовидните си елементи микроспоридиите „изпомпват“ клетъчното си съдържимо в клетката като по този начин я заразяват. Всичко това е съпроводено с обособяване на т.нар. многоядрен плазмодии вътре в клетката гостоприемник (звучи гадничко, но научно вярно). Това е и ключовия етап, през който може да се осъществи полов процес, закодиран в ДНК-то им.

Образно, заразените клетки се явяват един вид брачното ложе на чудатият нашественик. Честта да установят първи този интересен факт имат учените от Duke University Medical Center. Чрез множество генетични тестове те установяват близкородствени връзки с познати за учените гъбни организми, за които е известно, че се размножават полово. Разкриват и гените, които са отговорни за подготовката и протичането на половия процес [1, 2]

Всъщност един от основните проблеми пред учените до преди няколко години е бил въпросът за положението на микроспоридиите в системата на живия свят. Дълго време се е смятало, че това са прости едноклетъчни животни. Изненадващо обаче след редица изследвания се оказва, че това са високо еволюирали гъби със значително опростяване на устройството на тялото им до една единствена клетка.

Надеждите, свързани с това откритие са свързани с подобряване на методите на лечение на заразени от гъбичката хора. Най-вече от подобни инфекции страдат заразени със СПИН,  деца и възрастни, както и често пътуващи (т. нар. „диария на туристите“).

До този момент често при болни от СПИН или по-слаби организми диарията се превръща в хронична, което застрашава живота на засегнатите. Непознатата природа на паразита е възпрепятствала прилагането на успешен метод за излекуване. След като успяха да „надникнат„ в спалнята на досадните гъбички то едва ли им остава много време да си вилнеят на воля.

–––––––

[1] Soo Chan Lee at al., 2008. Microsporidia Evolved from Ancestral Sexual Fungi. Current Biology, 30 October doi:10.1016/j.cub.2008.09.030

[2] Tiny Fungi May Have Sex While Infecting Humans. By Duke Medicine News and Communications, Published: Oct. 30, 2008

Image credit: CC wikipedia.org Electron micrograph taken by Leon White

Източник: http://green.democrit.com

Written by Георги Балджиев

13 ноември, 2008 в 9:49

Публикувано в Обща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: