БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

За кожата и стреса

leave a comment »


Ново изследване доказва връзката между стреса, имунната система и някои кожни проблеми.

Източник: http://green.democrit.com

Кожата (независимо от факта дали се побираме в нея или не) е един изключително важен орган. Да, в последните години специалистите са единодушни, че тя е не просто обвивка, не просто бяла, черна или жълта ами сложно устроен и с редица специфични функции орган.

От чисто енциклопедична гледна точка само ще споменем, че на нея дължим целостта на организма, регулацията на телесната ни температура, отговорна е за част от водно-солевия баланс на тялото, способства да усещаме топло и студено, а естетическите и характеристики понякога стават причина за необичайно поведение, например на плажа.

Но като че ли най-важната и роля е тази на бариера спрямо опасни инфекции. Благодарение на структурата и функциите, милионите вируси и бактерии, с които ежедневно встъпваме в контакт остават с неизявени агресорски и болестотворни възможности.

Но всичко това работи безупречно, само когато кожата е здрава. За съжаление, когато целостта и е нарушена опасните микроорганизми могат безпрепятствено да навлязат и да причинят редица беди – от обикновено възпаление та чак до СПИН.

Възпалението е положителна реакция – тя е изява на съвместната работа на кожата с имунната система по елиминирането на досаден нашественик (паразит) . Има случаи обаче, в които компоненти на имунната система силно се активират сами, без да съществува опасност от зараза. Такива „фалшиви възпаления” са известни на медицината като атопичен дерматит, псориазис и редица други.

В търсене на причините за този тип състояния учените отдавна подозират връзката „главен мозък – кожа”. До този момент категорични доказателства за връзката между протичащите процеси в ЦНС (централната нервна система) и някои кожни проблеми все се изплъзваха. Екип от изследователи от University of Medicine Berlin и McMaster University in Canada успяха да докажат съвсем скоро [1, 2], че стресът може да изостри кожните възпаления чрез увеличаване на броя на компетентните по възпалителните въпроси имунни клетки в кожата.

В лабораториите си учените тестват опитни мишки като ги подлагат на стрес и след това измерват количеството на бели кръвни клетки (имунни клетки, отговарящи за стартирането на възпаление). Оказва се, че те са доста повече, отколкото при контролните мишки, които са били на спокойствие. Имунната система на стресираните се „самосезира” и активизира – събитие , в което главна роля играят сигналите от ЦНС (която е регистрирала стресовия фактор).

Още по-убедително доказателство за ролята на стреса върху имунната система експериментаторите привеждат като „изключат” работата на два протеина – LFA-1 и ICAM-1. Именно те участват в привличането на белите кръвни клетки в някои участъци на кожата. Тогава въпреки стресовите условия, при които са поставени мишките, възпаление като отговор на стреса не се регистрира.

Но тъй като изключването на каквито и да е протеини е сложно изпълнимо от медицинска гледна точка (не че ще остане извън полезрението на фармацевтите) то засегнатите от кожни проблеми може би няма да е излишно да опитат да понамалят стреса в ежедневието си.

–––-

[1] Joachim RA, et al., 2008. Stress-induced neurogenic inflammation in murine skin skews dendritic cells towards maturation and migration: key role of ICAM1/LFA-1 interactions. Am. J. Pathol. 173:1379-1388 [2] Stress may make you itch. Public release date: 23-Oct-2008, http://www.eurekalert.org Image credit: softpedia.com

Източник: http://green.democrit.com

Written by Георги Балджиев

10 ноември, 2008 в 12:01

Публикувано в Здраве

Tagged with , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: