БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Грелин или хормонът „похапни си”

leave a comment »


Източник: http://green.democrit.com

Възможен нов подход в борбата с наднорменото тегло показват учени чрез блокиране на стимулиращ апетита хормон.

Може би сте част от едномилиардната част от жителите на планетата с наднормено тегло. Може би сте опитвали поне един път да спазвате диета. И сигурно сте познали неистовия глад по време на спазването и и след това. Нека ви представим основният виновник за глада – хормонът грелин.

С други думи това е протеинът, който е най-силния познат стимулиращ апетита хормон. И един от малкото хормони в организма, който се образува на няколко места (в стомашно-чревния тракт и някои части на главния мозък) и има доста широк спектър отговорности (от поддържане на енергийния баланс до регулация на някои функции на сърдечносъдовата система) [1].

Много привлекателно за учените поприще е възможността за неутрализиране на действието му като стимулант на апетита. Тогава излишните килограми биха се превърнали в досаден спомен от миналото. Нещо повече – действието му в много случаи е свързано със забавянето на разграждането на запасните мазнини за сметка на натрупването на нови, което всъщност пречи на дълготрайният ефект на коя и да е диета.

Първи успехи в тази област демонстрират изследователи от Scripps Research Institute (САЩ). Те съумяват да блокират хормона в стомашния сок на лабораторни мишки, краен резултат на което е безразличното отношение към поднесената им храна след 24 часов глад [2, 3].

Неутрализирането учените постигат чрез т. нар. имунотерапевтичен подход, т.е. чрез нарочно използане на антитела, също както антителата на имунната система разрушават бактериите и вирусите. С тази разлика обаче, че за целите на медицината използваните антитела разрушават точно определен протеин или структура, в настоящият случай хормона грелин.

Имаме целта, а антитялото GHR – 11E11 е откритието на изследователите, което буквално разрушава грелина на съставните му части, превръщайки го в нефункционален хормон. И тогава гладът изчезва.
Въпреки че звучи супер обещаващо все има още някои неясноти и рискове при започване на експерименти с хора.

На първо място това са опасностите, свързани с повлияване на останалите функции на грелина. Авторите на изследването ни уверяват, че този подход повлиява грелинът само в компетенциите му като регулатор на апетита и енергийния баланс в организма. А и съществуващата кръвно-мозъчна бариера няма да пропусне антителата до мястото на образуване на хормона в мозъка.
Второ, поради изключително сложната регулация на въглехидратния обмен в организма едва ли бихме могли да очакваме, че само едно вещество може като с магическа пръчка да разреши проблема с наднорменото тегло.

Естествено неяснотите не бива потискат оптимизма ни – настоящето изследване още веднъж показва, че примката около врата на епидемичния проблем с излишните килограми все повече се затяга.
Докато прочитате тези редове сигурно привършвате с обяда си. Засега грелинът ви е укротен. До след няколко часа, когато отново ще напомни за себе си. И че може би няма да ви е излишна още малко енергия. Преценете дали е съвсем прав.

–––-

[1] Gil-Campos M. et al., 2006. Ghrelin: a hormone regulating food intake and energy homeostasis. British Journal of Nutrition , 96, 201–226

[2] Mayorov A. et al. 2008. Catalytic Antibody Degradation of Ghrelin Increases Whole-Body Metabolic Rate and Reduces Refeeding in Fasting Mice. PNAS, online Early Edition, October 27, 2008

[3] Scripps Research Institute (2008, October 28). Fight Obesity With New Antibody That Degrades Appetite Stimulant? ScienceDaily. Retrieved October 28, 2008

Image credit: http://tokopa.wordpress.com

Източник: http://green.democrit.com

Written by Георги Балджиев

31 октомври, 2008 в 3:13

Публикувано в Здраве

Tagged with ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: