БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Ароматната храна състарява лабораторни червеи

with one comment


Източник: http://green.democrit.com

Абсолютно изненадващи резултати показват, че може би уханието на храната има връзка с продължителността на живота. Дали е така и при хората? И означава ли, че ако е така в името на дълголетието ще трябва да се лишим от половината удоволствие на трапезата?

В лабораториите на Washington University School of Medicine в St. Louis изследователи стигат до твърде вълнуващ извод – лабораторни червеи, повлияни така, че практически са без обоняние (доколкото можем да говорим за обоняние при червеи) живеят с до 29 % по-дълго от нормално регистриращите си миризми червейчета. И то при все, че са похапвали доста обилно.

Третирани с веществото Етосуксимид (което е антиепилиптичен лекарствен препарат) лабораторните червеи от вида Caenorhabditis elegans показали удължаване в смайващи мащаби на жизненият им цикъл. Въпросното вещество блокирало обонятелната способност без това да им се отразява на апетита и обичайния хранителен режим. Трябва да споменем, че едно от страничните действия на лекарствените препарати за хората е загубата на обоняние.

След тригодишни изследвания на въпроса защо доброто обоняние тласка опитните животинки тъй бързо към старостта изследователите най-сетне обясняват в списанието със свободен достъп PloS Genetics. [1, 2]

В отговор на химичните сигнали на изобилната храна метаболизмът на червейчетата се настройва така, че те да я излапат по-бързо, съответно растежа и развитието им се ускорява, което неминуемо е свързано и с по-бързото остаряване. Обратно, когато нервната им система не получава сигнали за храната, метаболизмът им се забавя и въпреки че поемат същото количество храна, бавната скорост на биохимичните реакции ги запазва жизнеспособни по-дълго време.

Изглежда учените са една стъпка по-близо към откриването на еликсира на дълголетието.

–––––––––––––––

Забележка: Призоваваме всеки който реши на своя глава да опита да блокира обонянието си с този или друг препарат във връзка с настоящата новина да се откаже от намерението си. Етосуксимидът и сходни препарати са лекарства със силно действие върху нервната система и приемът им може да бъде фатален! Въпреки че използваме сензационното „еликсир на дълголетието“ само времето и още редица сериозни научни и клинични изследвания ще покажат под каква форма и как може настоящото знание да се приложи на практика.

–––––––––––––––

[1] Collins J. et al., 2008. The anticonvulsant ethosuximide disrupts sensory function to extend C. elegans lifespan. PLoS Genet 4(10): e1000230. doi:10.1371/journal.pgen.1000230

[2] Deprived of a sense of smell, worms live longer. Public release date: 23-Oct-2008, http://www.eurekalert.org

Image credit: CC Bob Goldstein http://www.bio.unc.edu/faculty/goldstein/lab/movies.html via wikipedia.org

Източник: http://green.democrit.com

Written by Георги Балджиев

24 октомври, 2008 в 1:23

Публикувано в Без категория

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. Откритието освен в зеления демокрит бе публикувана и от НетИнфо – http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1248059

    Георги Балджиев

    28 октомври, 2008 at 12:02


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: