БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

За кого бананите са сини?

leave a comment »


Източник: http://green.democrit.com

Странен въпрос, нали? Но затова пък има два възможни отговора. Първият със сигурност е верен, а вторият е по-скоро предположение. Е, хайде, стига увъртане, ами направо по същество.

Отговор 1.  За любопитни учени. Както за всички нас, така и за учените бананите разбира се са жълти. Жълтото оцветяване на банановите обелки се дължи на натрупване на група химични съединения, наречени каротиноиди. Последните са резултат на разграждане и още няколко процеса, описващи се с главозамайващи химични формули на зеления пигмент хлорофил. Всичко това се случва по време на узряването на плода. А и докато бананите не попаднат в изследователските лаборатории.

Но и там при нормално осветление си остават жълти. Промяната настъпва, когато бананите се облъчат с ултравиолетова светлина (UV). Именно това са сторили два изследователски екипа от University of Innsbruck (Австрия) и Columbia University (Ню Йорк, САЩ) [1, 2]. В резултат узрелите банани светвали в синьо. Зелените си оставали зелени, презрелите също не променяли цвета си – само добре узрелите и годни за консумация плодове „посинявали“ в компанията на UV лъчите.

Чрез сложни лабораторни анализи (общо наречени спектрографски) учените регистрират непознато до сега вещество, продукт на разграждането на хлорофила. Освен че е ново, това вещество заслужава внимание и поради факта, че „свети“, облъчено с UV. Процесът е известен като флуоресценция. Тези дни темата получи доста голям обществен отзвук във връзка с присъждането на нобелова награда по химия за откриването на това свойство при протеини от медузи и последващото им практическо приложение в биомедицинските науки.

Макар и твърде интересен факт за учените все пак на кой му трябва бананите да светят в синьо? В търсене на обяснението изследователите ни предлагат и

Отговор 2. Гладните животни. Онези от тях, които се хранят с банани могат, за разлика от нас, да виждат и в UV областта на светлинния спектър. Ето как синия цвят на бананите би могло да е начин на разпознаване на зрелите от незрелите плодове. Според експериментаторите обаче не е изключено светещото вещество в крайна сметка да е част от метаболизма на растенията и да играе роля при запазване на зрелостта на плодовете за по-дълго време.

А за нас като любители на екзотичните плодове изводът е, че сините банани са онези, които трябва да бъдат изядени. Но видите ли ги без да са облъчени с UV най-добре ще е да потърсите консултация с очен лекар.

Източник: http://green.democrit.com

–––––––––––––-

[1] Moser S. et al., 2008. Angewandte Chemie, 47, No. 46, doi: 10.1002/anie.200803189

[2] Blue bananas. Public release date: 20-Oct-2008, http://www.eurekalert.org

Image credit: (C) Wiley-VCH 2008, http://dx.doi.org/10.1002/anie.200803189

Written by Георги Балджиев

23 октомври, 2008 в 9:42

Публикувано в Растения

Tagged with ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: