БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Аспирин = опасност?

4 коментара


При растенията, да. Производно на аспирина вещество служи на растенията едновременно като лекарство и като сигнал за комуникация между индивидите.

Изследователи от National Center for Atmospheric Research в САЩ установили любопитен факт докато провеждали изследвания, свързани с отделянето на летливи вещества (VOCs) от растения, които VOCs евентуално биха могли да имат ефект върху глобалното затопляне.

В опитното поле с орехови дървета те установили отделяне на значително количество една от химичните форми на аспирина като отговор на растенията към стресовите условия, на които били подложени – засушаване и резки температурни промени.

За разлика от нас, хората, които трябва да поемем лечебната доза аспирин, то растенията са способни сами да си го произведат (най-вече под формата на производното на аспирина – метилсалицилат). Следва активиране на растителния вариант на имунната система и програма за оцеляване в променените условия.

Нещо повече – освен за себе си, произвеждащите метилсалицилат  растения се „грижат“ и за останалите индивиди от популацията. Чрез отделянето му във въздуха се индикира промяна в условията, което има за цел да „предупреди“ всички индивиди да мобилизират вътрешните си защитни системи. Това разбира се е възможно, защото освен, че могат да го отделят, растенията имат механизми и за регистриране на определени количества летливи химични вещества (в т. ч. и метилсалицилатът) във въздуха.

Освен, че е любопитно и неочаквано (не е малко:) откритието какво от това? Макар, че невинаги е нужно в дадено научно откритие да се търси конкретни практически ползи, то настоящето може да послужи при ранната диагностика на „здравето“ на растителната популация (с еднакво значение както при културни видове, така и при диви в застрашени екосистеми).

Съответно мерките, които могат да се предприемат, когато има проблем ще са по-бързи и съответно по-ефективни. Защото при сегашните методи на мониторинг ( отчитането на различна степен на увреждания на растенията или застой в развитето им) почти винаги е късно да се спаси индивида, популацията или екосистемата.


Първия Български Бутон за споделяне

Written by Георги Балджиев

22 септември, 2008 в 12:19

Публикувано в Растения

Tagged with ,

4 коментара

Subscribe to comments with RSS.

 1. Интересна информация. А дали е възможно тези отделяни вещества да бъдат обработвани? Тоест да се намали химическата обработка и да се ползва по-натурален източник на този медикамент?

  Димитър Димитров

  24 септември, 2008 at 7:08

 2. Здравейте, г-н Димитров,

  Трудно можем да добиваме потребяваните в световен мащаб количества аспирин по този начин най-малко поради три причини: 1. концентрацията във въздуха е прекалено малка; 2. веществото е метилсалицилат, а ние пием салицилова киселина – ще е нужна малко работа, за да го направим във вид, удобен за консумация; 3. процесът ще излезне прекалено скъп.

  Впрочем ние и сега не използваме кората на бялата върба, за да добиваме аспирин (за първи път лечебните свойства на аспирина са станали известни именно от нея).

  Сега (в кръга на шегата:) си давам обяснение защо много любители на чашката се чувстват по-добре на сутрините след тежки нощи, когато са извън градовете.

  В тази връзка какво по-натурално лечение от главоболие може да има една разходка в гората. А и със сигурност не сме открили всички летливи субстанции, които отделят растенията и заради които може би се чувстваме добре сред природата.

  Поздрави!

  Георги Балджиев

  24 септември, 2008 at 8:37

 3. ПРЕДИ ОКОЛО 25 ГОДИНИ В ИФР КЪМ БАН СЕ ПРАВИХА ОПИТИ С ВЪЗДЕЙСТВИЕТОНА АСПИРИНА КЪМ ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СТРЕСОВИТЕ МОМЕНТИ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ РАБОТАТА НЕ ПРОДЪЛЖИ.

  mmollov@b-trust.org

  18 януари, 2011 at 1:03

 4. Жалко, че колегите не са доразработили темата…

  Георги

  18 януари, 2011 at 10:18


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: