БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Тийнейджъри, наспивайте се!

leave a comment »


„Брато, мнооо яко се чувствам, не съм спал две нощи, някво жестоко ми е…“ Често репликата може да се чуе от героични младежи, неспали една, две или кой знае колко нощи. За тези си подвизи обаче тийнейджърите могат да заплатят с жестока цена.

За първи път изследователи от National Institutes of Health проверяват взаимовръзката между количеството сън в ранна възраст и стойностите на кръвното налягане. Резултатите не са изненадващи, но все пак са стряскащи. Изследването на група младежи от 13 до 16 годишна възраст показва, че тези, които спят по-малко от 6,5 часа на денонощие са два и половина пъти повече застрашени от повишаване на кръвното налягане в сравнение с добре наспиващите се им връстници.

Фактът, че не може да се усети какъвто и да ефект от повишеното кръвно налягане крие редица рискове за бъдещото здраве на недоспиващите си тийнейджъри. В по-късна вързаст нелекуваната хипертония (високо кръвно налягане) се превръща във водеща причина за сърдечно-съдови заболявания и инциденти.

Както често се казва – профилактиката е най-доброто лечение. Плейстейшъна, филмите и дискотеките едва ли заслужават такава инвестиция на здраве. А пък поспиването изглежда доста сладка профилактика.

Written by Георги Балджиев

19 август, 2008 в 12:26

Публикувано в Обща

Tagged with , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: