БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Противозачатъчните могат да ви объркат при избора на партньор

leave a comment »


Странно, нали? Изглежда измамно, че създаването на едно семейство е резултат от логичен, разумен или друг вид избор. Истината е, че изборът на брачен партньор най-често става интуитивно, на базата на… миризми (различни от обикновено усещаните в градския транспорт). И при животните е така. По този начин природата си гарантира, че новото поколение ще носи комбинация от различни гени, което гарантира по-добро приспособяване и по-добро здраве.

Образно това изглежда така – дамите неволно си „падат“ по тези господа, които излъчват миризми, различни от техните. Ако ухаете еднакво с партньора си, то това би могло да означава, че сте сходни в генетично отношение и вашите деца не биха получили безценната кръстоска на различни гени. Сериозни научни изследвания доказват, че отрочетата на сходни по гени родители имат по-слаба имунна система, да не говорим, че появата им на бял свят не става лесно (трудно забременяване или спонтанни аборти).

Но не се втурвайте през глава да подушите партньора си – най-вероятно няма да усетите нищо предизвикателно (особено лятото). Природата си е свършила работата освен ако запознанството с настоящия ви партноьр не е било в период на приемане на противозачатъчни.

Учени от университета в Ливърпул показват, че приемът на противозачатъчни хапчета сериозно разстройва тази фина природна особеност за подушване на носителите на различни гени. Макар че този факт не е от най-важните фактори за безплодие може да се окаже, че е един от водещите фактори за стабилността на семействата. Не е ясно ако бъдат спрени контрацептивите в по-късен етап от живота точно какво може да „подушите“ у партньора си.

Written by Георги Балджиев

14 август, 2008 в 1:03

Публикувано в Гени

Tagged with ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: