БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Защо чушките са люти?

2 коментара


Лютивината на чушките е едно малко противоречащо в биологичен смисъл явление – та нали плодовете на растенията са създадени да привличат по най-различен начин животни, които хапвайки ги ще осигурят разпространението на растителния вид. Как една люта чушка смята да е предизвикателна като е люта? Дали защото не е люта за всички животни?

Способността да създават парещо усещане лютите чушки дължат на веществото капсаицин. За да подлюти някоя лакома уста обаче трябва да съществува съответен рецептор за регистриране на това вещество. Положението е ала има рецептор има люто, няма рецептор няма люто. Е, птиците, за разлика от бозайниците и човек нямат рецептора, който е отговорен да „съобщи“, че е погълнато лютото вещество.

Биолозите си обясняват тази особеност с факта, че семенцата в пиперките оцеляват безпроблемно в храносмилателната система на птиците и когато се изхвърлят с фекалиите могат да покълнат на място. Не е така при бозайниците обаче – храносмилателните сокове драстично намаляват шанса някое излязло от противоположния край на устата семенце да успее да се превърне в ново растение.

И такова беше единственото обяснение до вчера, докато учени от университета във Флорида не добавиха още един нюанс в значението на лютивината на чушките. След проведени изследвания те са установявили, че основната причина за високия процент стерилни семена е гъбична инфекция. Същите изследвания показват, че колкото е по-висока концентрацията на капсаицин в чушките, толкова по-добре са защитени семената им от гъбичките.

Или образно казано капсаицинът е едно многофункционално вещество – предпазва от гъбички, прави лютивите чушки предпочитана храна за птици, а не за бозайници, използваме го в кухнята, а някои, хм… някои дори са решили да проверят защо някъде наричат лютите чушки виаграта на бедните.

Written by Георги Балджиев

12 август, 2008 в 12:25

Публикувано в Растения

Tagged with ,

2 коментара

Subscribe to comments with RSS.

 1. Защо чушките са люти?…

  Дали природата се е погрижила за оцеляването на вида или просто ни е поднесла разнообразие на трапезата?…

  pipe.bg

  12 август, 2008 at 1:10

 2. Защо чушките са люти? | БиоНовини…

  Дали природата се е погрижила за оцеляването на вида или просто ни е поднесла разнообразие за трапезата?…

  pligg.com

  13 август, 2008 at 7:41


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: