БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Антибиотик за закуска?

leave a comment »


Микроорганизми смайват учени със способността си да се хранят с антибиотици

Антибиотиците са биологично активни вещества, които убиват  бактерии и ги използваме за лек срещу някои инфекции. Актуален проблем е фактът, че бактериите постепенно развиват резистентност и не се повлияват от такива медикаменти.

Откритието, че съществуват и бактерии, които могат да използват антибиотик като храна поставя способностите на съвременната наука пред сериозни предизвикателства и в същото време това може да даде много важни отговори относно механизмите на устойчивост на „наглите“ микроби.

Стотици бактерии, които са изолирани от почвени проби са способни да живеят и да се размножават върху хранителна среда, съдържаща антибиотици. Изследователският екип, воден от Джордж Чърч от медицинското училище на Харвард, e изолирал бактерии от единадесет различни типа почви [1]. Учените показват чрез микробиологични методики, че тези бактерии могат да се развиват в културални съдове (Петриеви блюда, петрита) върху антибиотици.

В някои случаr бактериите се развиват върху 13-17 от 18 вида антибиотика, което показва забележителната им приспособимост. В тестваните антибиотици се включват пеницилин и ципрофлоксацин, които са едни от най-широко използваните при бактериални инфекции.

Чърч споделя, че той и неговият екип били изключително изненадани от факта, че открили бактерии, които не само били резистентни към разпространени антибиотици, но и ги метаболизирали. Това означава, че тези микроорганизми имат специални механизми, по които те извличат енергия от антибиотиците за жизнените си функции. Бактериите често са устойчиви на слаби токсини, отделяни от листата и корените на растенията. В почвените проби бактериите не би трябвало да имат нужда да се хранят с антибиотици, тъй като там има голямо разнообразие от други хранителни вещества.

„Тези проучвания наистина показват, че антибиотиците не са специални“ казва Джери Райт, който е биохимик в университета МакМастер в Онтарио и не е бил участник в изследването. Натрупаните резултати относно тези особени бактерии могат да помогнат на изследователите да установят по-точно механизмите за развитието на антибиотичната устойчивост. До момента се знае, че тази резистентност може да се определя от едни особени генетични елементи, които са извън основната ДНК молекула на бактерията и се наричат плазмиди.

Освен медицинска насоченост, тези открития могат евентуално да се използват за премахване на антибиотици в околната среда, където могат да пречат на развитието на важни микроорганизми. При идентифицирането на групата бактерии, които могат да разграждат и смилат антибиотици, те могат след това да се използват и за обработката на води.
=================
[1] George M. C. et al. Bacteria Subsisting on Antibiotics. Science:Vol. 320. no. 5872, pp. 100 – 103, DOI: 10.1126/science.1155157


Първия Български Бутон за споделяне

a2a_linkname=parent.document.title; a2a_linkurl=parent.location.href;

Written by Георги Балджиев

14 април, 2008 в 11:02

Публикувано в Микроорганизми

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: