БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Нова крачка към създаването на ефективна ваксина срещу вирусът на птичия грип

leave a comment »


Манипулирането на известен протеин може да е ключът към създаването на ваксина срещу силно болестотворния щам на вируса Н5N1.

От един критичен момент през 1997 година силно болестотворният щам Н5N1 е заразил диви и домашни птици в над десет азиатски страни. Данните сочат за разпространението му в Европа и Африка. Потвърдени са 321 случая на заразени хора, които към късната 2003та година възлизат на 194 смъртни случая, което прави 60 % смъртност.

Този висок процент плаши обществеността и е причина за активирането от страна на учените за търсене на решение на  проблема. В същност съществуват различни ваксини за птичият грип, но въпросният щам показва изразена резистентност към повечето от тях, което налага нуждата от по-ефикасна ваксина. Тази „упоритост“ от страна на вируса е истинско предизвикателство за специалистите в областта.

Белтъкът М2 на грипния А вирус съдържа три структурни зони (домени). Единият от тях е изграден от 54 аминокиселини и образува нещо като „опашка“. Предишни изследвания доказват, че ако тази М2 опашка бъде отстранена, то се предизвиква дефект в растежа на Н1N1 вирусния щам. Този резултат спомага за разкритието и  установяването на основната роля на този домен в репликацията на вируса.

Учени са създали Н5N1 мутанти по отношение на М2 [1]. Под мутанти тук се разбира генетично модифицирани организми, променени чрез специални генетични методи, а не някакви свръхестествени същества. Тези мутантни вируси са били инжектирани в здрави мишки, които след това са били заразени и със смъртоносна доза от немутантни щамове на Н5N1. Резултатите показват че мишките са били защитени от смърт, което подсказва че вирусът не може да се възпроизвежда (да се реплицира) и това може да бъде използвано като метод за ваксинация.

„Тук ние демонстрираме как мутантите, при които  М2 домена е отстранен защитават мишките от силно патогенния Н5N1 вирус, като това предлага използването на тези мутанти като живи ваксини срещу заразяването с Н5N1″ казват изследователите. По всичко личи, че от този проект възникват сериозни надежди относно неутрализирането на опасният патоген.

[1] Watanbe T. et al. 2008. Novel Approach to the Development of Effective H5N1 Influenza A Virus Vaccines: Use of M2 Cytoplasmic Tail Mutants. Journal of Virology 82: 2486-2492.

Фигура: http://www.javno.com/en/world/clanak.php?id=104977

Written by Георги Балджиев

7 април, 2008 в 11:37

Публикувано в Вируси

Tagged with

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: