БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Крачка напред към разбулването на тайната на болестта на Алцхаймер

with one comment


Нови изследвания разкриват, че белтък, който е отговорен за състоянието на пациенти с болестта на Алцхаймер, всъщност взима участие в нормалните процеси на запомняне и забравяне. С тези открития може да се хвърли още светлина върху това заболяване и от тук изнамирането на нови методи за лечение.

 

 

brain_alch.jpg

Учените дълго време са били озадачавани от особена молекула, която се произвежда от нервните клетки, която се нарича бета-амилоид или за по-кратко А-бета. Този проблематичен белтък е отговорен за характерната за Алцхаймер „мързеливост“ от страна на нервните клетки.

 

А-бета се формира, когато специални ензими започват да разкъсват голям белтък, който се казва АРР (amyloid precursor protein) на малки парченца. След осъществяването на това рязане, А-бета се залепва за парченцата, което от своя страна активира други ензими, наречени каспази (изключително интересен клас белтъци, който има основна роля в т. нар. програмирана клетъчна смърт – апоптоза, разрушаването на тъкани – некроза и процесите на възпаление). Каспазите  поправят стореното от техните „колеги“ и съединяват парченцата АРР.

 

Нови изследвания на мозъчната тъкан свидетелстват за това, че такъв процес е необходим, за да се освободи място на „мозъчния харддиск“. Ненужната информация се отстранява, за да се създаде пространство за нова информация. Това е сериозно свидетелство за белтъчната природа на част от паметта.  Установено е още, че мозъците на пациентите с Алцхаймер имат четири пъти повече каспазно разцепване на АРР, от колкото при здрави хора.

 

В същото време изследователите разкриват много интересна особеност – в мозъците на млади и здрави хора такива процеси се извършват десет пъти повече в сравнение с болните от Алцхаймер. Това може да се окаже една от причините хората да са способни на обучение и образование предимно в по-млада възраст.

 

Дейл Бредесен, който ръководи проекта, предлага че младите хора създават и изтриват спомени „със скоростта на Ферари“, но по-старите мозъци постепенно осъществяват и двата процеса по-бавно. Хората с Алцхаймер разграждат спомените си по-бързо от колкото ги правят от където идва и липсата на кратковременна памет, което е един от основните симптоми на болестта. Научните екипи, които се занимават с проблема работят с пълна пара, за да може да се осигури по-надеждно третиране на болестта и пациентите да могат да изживеят старините си като пълноценни хора.

* Валентин е студент по молекулярна биология в Биологическия факултет на СУ. Може да се свържете с него на: penchev_sct във abv.bg

=====================

Kris Rebillot,, Paradoxical Alzheimer’s Finding May Shed New Light on Memory Loss Journal of Alzheimer’s Disease, 07-March-2008 – an IOS Press publication 

 

Графика: http://www.crystalinks.com/

Written by Георги Балджиев

28 март, 2008 в 11:47

Публикувано в Невробиология

Tagged with

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. Вальо от това което си писал за АПП и съдбата му, човек само може да се обърка, но не и да научи какво всъщност става. Това там с лепенето на парченца така го преведе от някъде или сам го уйдурдиса, кой къде се лепи и кое точно е проблема, изобщо не става ясно от така написания от теб материал.

    Нико

    10 април, 2008 at 3:34


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: