БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Познават ли прилепите растенията?

leave a comment »


Положителен отговор на въпроса дават изследователи чрез използване на сложни компютърни алгоритми и имитиране на прилепи.

echolocation1.jpgРазпознаването на различните видове растения е обект на цяла наука – растителната таксономия. Само онези любопитни учени ли, въоражени с лупи и определителни таблици могат да се похвалят, че правят достатъчно добре разлика между бор и смърч да речем?

Оказва се, че не. Прилепите, от които мнозина се плашат и които са една от най-интересните групи бозайници също могат да различават съвсем безпроблемно даден растителен вид от друг. Принципът на „определяне“ се състои в явлението ехолокация.

Отдавна е известно, че ехолокацията е онова присъщо свойство на прилепите, което им помага да извършват виртуозни пируети в непрогледна тъмница като така достатъчно успешно намират храна си. Ехолокацията е процес на излъчване на ултразвукови вълни с определена честота и последваща регистрация на върнатото ехо. Инженерите веднага биха определили прилепите като изключително точни сонарни системи.

Интересно изследване на учени от университета в Тюбинген (Германия) показва, че освен за ориентация и намиране на храна, ехолокацията при прилепите е средството, чрез което разпознават отделни растителни видове.

Но за какво ли им е това свойство? Естествено, пак за обслужване на търсенето на храна. Повечето прилепи са насекомоядни, но има и растителноядни. А дори насекомоядните имат нужда от информацията за вида растение, защото с това е свързана по-голямата вероятност за намиране на най-подходящата храна. В горски местообитания пък информацията за вида дървета също подсказва посоката на полета и вероятните насекоми, които обитават дъбове, смърчове или брези.

Учените са тествали спобността на прилепите чрез излъчвани със сонарни устройства,  звукови вълни еднакви с прилеповите [1, 2]. Резултатът – анализите на стойностите на полученото ехо недвусмислено показват, че всяко растение, благодарение на дебелината на листата, големината им и разклоняването връща различен „звуков“отговор към детекторите.

=====================

[1] Yovel Y et al.2008. Plant Classification from Bat-Like Echolocation Signals. PLoS Comput Biol 4(3): e1000032. doi:10.1371/journal.pcbi.100003

[2] Computers show how bats classify plants according to their echoes. http://www.physorg.com, accessed 21.03.2008

Снимка: http://www.bats.org.uk

Written by Георги Балджиев

21 март, 2008 в 3:15

Публикувано в Животни

Tagged with ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: