БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Старост неразбрана

leave a comment »


122907-skin-aging.jpgЗащо остаряваме и дали учените са близо до успешното удължаване на младостта?

Свободните радикали често са разглеждани като основна причина за предизвикването на клетъчни увреждания, които ни карат да стареем. Но какво в същност са свободните радикали?

Това са химически съединения, които имат една свободна валенция, която определя тяхната висока реакционна способност. Тази свободна валенция може да се сравни с ръчичка, която ако си няма приятел е много активна в търсенето на такъв. Проблемът е, че тази валенция или „ръчичка“, често се свързва с важен компонент от клетъчната мембрана и я уврежда.

Изследванията, свързани с природата на възникване на тези съединения са важни, защото трупането на данни за тях помага за изработването и откриването на различни методи за намаляване на техния ефект, който в много случаи може да доведе до опасни заболявания. Нови изследвания [1] показват, че не те причиняват клетъчните увреждания, но предизвикват изменения в пътят на сигнализация, който е свързан с остаряването. Това дава напълно нова посока на изследване на тези вътреклетъчни врагове.

Жаел Лаурент от институтът „Кюри“ в Париж и нейният екип създават т. нар. нокаут мишка, в която липсва генът junD, който е отговорен за предпазването на клетките от вредното действие на свободните радикали (известно също като оксидативен стрес). Нокаутираната мишка се нарича така поради факта, че е получена чрез специален генетичен метод, който се казва нокаут, а не защото е получила прав десен, от който не е могла да се свести. Създателите на този метод получиха нобелова награда за физиология и медицина за 2007 година.

Въпросните нокаутирани опитни мишки освен, че остаряват бързо, притежават и нива на инсулин, които многократно превишават нормата. Свободните радикали свързани с инсулина, предизвикват образуването на нови бета клетки в задстомашната жлеза на нокаутите, което от своя страна предизвиква образуването на допълнителни кръвоносни съдове в жлезата. Изследователите откриват, че антиоксидантите, които неутрализират свободните радикали намалявайки нивата им, намаляват и секрецията на инсулин.

С други думи възможно е свободните радикали да играят ролята на сигнали, които предизвикват развитие на кръвоносни съдове (ангиогенеза) и учените смятат, че тези сигнали се връщат в панкреаса и увеличават нивото на инсулина.

Инсулинът е свързан с остаряването чрез специфичен ген, който се казва FoxO (за самият ген, без да е обвързан с инсулина се смята, че предпазва от остаряване). Поради тази причина учените проследяват количеството на продукта на този ген в черния дроб на нокаутите като установяват, че генът показва ниска активност в черния дроб. Това може да е причината за ранните признаци на остаряване, които тези мишки проявяват.

Изследването е интересно, защото показва остаряването чрез действието на свободните радикали в клетъчната сигнализация, а не чрез директното увреждане не клетъчни компоненти, както се смяташе досега.

Водещи учени в областта коментират, че е възможно да има подобни метаболитни пътища, които да могат да бъдат повлияни от лекарства или други препарати, така че да се намали скоростта на остаряване. Дали?

* Валентин е студент по молекулярна биология в Биологическия факултет на СУ. Може да се свържете с него на: penchev_sct във abv.bg

======================

[1] Laurent G. et al. 2008. Oxidative Stress Contributes to Aging by Enhancing Pancreatic Angiogenesis and Insulin Signaling. Cell Metabolism. Vol. 7, Iss. 2, 113-124 doi:10.1016/j.cmet.2007.12.010

Written by Георги Балджиев

20 март, 2008 в 1:05

Публикувано в Гени, Здраве

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: