БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Да видиш вирус

leave a comment »


1.jpg

Свръхмодерна микроскопска техника позволи на изследователи за първи път да получат изображение на вирус, отразяващо естественото му устройство*. 

Вирусите са странни природни творения. Десетилетия наред биолозите се чудят това живи организми ли са или не. Повод за тези терзания е фактът, че вирусите показват признаци на живот само тогава, когато се намират в чужд организъм и най-често стават причина за изявата на различни болести. В природата обаче те нито се движат, нито размножават, не дишат, дори не се хранят – просто си съществуват в кристално състояние.

Без да можем да ги видим, камо ли да усетим кога и откъде навлизат в телата ни, достатъчно често изпитваме силата на тяхното съществуване – от ежегодните грипни епидемии до страховити болести като СПИН, ебола, хендра… списъкът е доста дълъг.

В стремежа си да разберат устройството и механизмите на разпространение на вирусите, учените ги изследват с целия наличен лабораторен арсенал. Но, уви, до настоящият момент никой все още не бе видял как реално изглежда поне един вирус. (всички съществуващи изображения представляват компютърни модели обобщаващи данни от снимки с недостатъчно добра разделителна способност и биохимични данни).

Е, истински снимки на един вирус по бактериите (бактериофагът epsilon 15) вече съществуват благодарение на използването на мощен електронен микроскоп, сложна техника за подготовка на вирусите за наблюдение и свръхмощни компютри.

За да не се изгуби в превода на английски, методът на визуализация, използван от учените се нарича single-particle electron cryomicroscopy. Принципът е следният: наблюдаваният обект се замразява по специфичен начин така, че при образуването си ледените кристали да не нарушат естествената подредба на молекулни комплекси на наблюдаваната повърхност. Разделителната способност на тази микпоскопска техника е 4,5 ангстрьома (1 анстрьом= 0,1 нанометра=1×10−10 метра! Т.е. наблюдението е на атомно ниво).

Разбира се, показаните изображения не са от типа „усмивка и щрак “ – при тази разделителна способност е било необходимо заснемането на 36 000 отделни снимки!Последващата компютърна обработка, отнела около 100 дни, разкрива истинското устройство на капсида (протеинната „глава“ на вируса, където се намира ДНК) на epsilon 15.

2.jpg

Резултатите от използването на този метод са разкрили и протеин в  обвивката на вируса, който досега не е бил регистриран дори с биохимични методи. Това дава основание на учените да предполагат все по-широката употреба на метода при изучаването на опасни за здравето вируси. Дали пък по този начин няма да намерим и причината за  „съществуването между два свята“ (живия и неживия) на тези интересни микроскопични частици.

===================

* Тази история е адаптирана по материали от Technology Review на Massachusetts Institute of Technology – The Fine Structure of a Frozen Virus by Jocelyn Rice, accessed March 19, 2008.

Снимки: Technology Review чрез Wen Jiang lab

 

 

Written by Георги Балджиев

19 март, 2008 в 2:05

Публикувано в Вируси

Tagged with ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: