БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Истина е: и вълкът сит, и агнето цяло

leave a comment »


В ролите: вълкът – хищна морска риба, агнето – морски таралеж, а истината – клониране!

От авторитетния източник за любопитни научни открития New scientist научаваме, че тази стара приказка може и да е вярна за морските екосистеми. Там,  морския таралеж, успешно устоява на хищническите набези на риби, в чието меню ларвите му са задължителни.

dendraster.JPG

За да гарантира продължаването на поколението, ларвата на морския таралеж Dendraster excentricus прибягва до едно спасително действие – клониране. Щом  регистрира във водата около себе си слизестите вещества, съпътстващи рибните пасажи, ларвата „предприема“ действия по удвояването си. И то не просто разделяне на две, ами генетично предопределено копиране! С тази разлика,че двойникът е значително по-малък по размери. ДНК анализ служи като доказателство на учените, че това е именно вид природно клониране.

Такава защитна стратегия има поне два плюса. Първо, статистически е по-малко вероятно да бъдат изядени и оригинала и копието и второ – по-малките размери на естествения клонинг му гарантират малка скатавка – става по-трудно забележим от изгладнелите хищни риби.

Разбира се, този финт има и малък недостатък – възрастните морски таралежи, водещи началото си от клонирана ларва са със значително по-малки размери от тези, които са резултат на оцелели нормални ларви. Учените смятат, че шанса за последващо размножаване на по-дребните екземпляри намалява, но все пак не изчезва съвсем.

Това е първият научно доказан случай, когато такъв тип размножаване е проява на защитен механизъм спрямо хищник. Описани са множество случаите на асексуално размножаване (без да се осъществява полов процес) в природата.При възрастни индивиди явлението при животните е познато като партеногенеза, а при растенията като апомиксис и вегетативно размножаване

Явлението неотения (размножаване в ларвен стадии) също е познато на зоолозите, но по същество то представлява по-скоро част от нормален репродуктивен цикъл, т.е. без да е предизвикан от външен фактор. В случаите когато неотенията се наблюдава извънредно, без да е присъща за даден вид, то това се свързва с неблагоприятни изменения в условията на околната среда за животното, което предприема този размножителен ход.

Тази история от морските дълбини е многозначителна. Дали пък в такова поведение при тези безгръбначни, макар продиктувано от химични сигнали не се крият корените на родителските чувства…?

 

sanddollar1.JPG

==========================

[1] Catherine Brahic, 2008. Creature clones itself to avoid becoming fish food. NewScientist.com news service, accessed 13.03.2008

[2] Dawn Vaughn and Richard R. Strathmann, 2008. Predators Induce Cloning in Echinoderm Larvae. Science Vol. 319. no. 5869, p. 1503 DOI: 10.1126/science.1151995

Снимки: 1. Ларва на  Dendraster excentricus, видяна чрез микроскоп – http://darkwing.uoregon.edu/~remlet/Dendraster.JPG

2. Зрели индивиди на Dendraster excentricus от http://bss.sfsu.edu/geog/bholzman/courses/Fall02%20projects/sandollar/sanddollar1.JPG

 

Written by Георги Балджиев

14 март, 2008 в 5:07

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: