БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Опипом в тъмното

5 коментара


Елегантен молекулен механизъм позволява на растителния корен да си проправя пътя към по-богата на вода и минерали почва.

root.jpgПробиването на нежните кореновите връхчета през почвените слоеве без да се наранят съвсем не е лека задача. Освен интересната особеност на корените да нарастват обратно на надземната част на растенията загадка представлява и механизмът, по който растението преодолява препятствията по пътя към по-дълбоките почвени слоеве. Изследователи от John Innes Centre (Англия) установиха как става това [1, 2].

 Най-общо цялата мистерия може да се обясни с принципа на налучкването. Когато нарастват, кореновите върхове срещат по пътя си непреодолими почвени частици. Докоснат ли се до тях, изменят посоката на растеж и ги заобикалят. Нещо подобно се случва, когато търсим правилния път в непрогледен мрак. За разлика от нас обаче растенията нямат нервна система, следователно начинът, по който изнамират пътя трябва да e на друг принцип.

Съществена роля за устременият към земните недра ход на корените имат калциевите йони (Са2+) и протеинът RHD2. Този йонно-протеинен тандем работи в синхрон по следният начин: нормално RHD2 произвежда голямо количество свободни радикали. Те от своя страна стимулират кореновия връх да поема  повече и повече Са2+ от почвата. Високите нива на калция пък са причина за образуването на свободни радикали. Така се затваря един кръг, който спира да работи едва когато коренът срещне непреодолимо голяма почвена частица.

Тогава, за да заработи отново цикълът, се изменя посоката на нарастване в търсене на калций. Заобикалянето е осъществено, а напредването в дълбочина подсигурено. Всички тези процеси се извършват в специализирана част на корена, наречена коренова гугла. Това е слизесто покривало, което предпазва корена и от механично повреждане.

В резултат на изследването става ясно, че освен от механични увреждания, кореновата гугла е място, където растението може да си позволи „опасната игра” с високата продукция на свободни радикали. Опасна е, защото свободните радикали много бързо могат да причинят гибел на клетките. Ако това са същинските клетки на корена то той би загинал, преди да може изобщо да започне да нараства.

Разбирането на този интересен механизъм ще позволи на учените успешна генетична модификация на културни растения, които биха могли да се отглеждат в бедни на хранителни вещества и минерали почви.

========================

[1] Takeda S. et al. 2008. Local Positive Feedback Regulation Determines Cell Shape in Root Hair Cells. Science, Vol. 319. no. 5867, pp. 1241 – 1244, DOI: 10.1126/science.1152505

[2] How roots find a route, February 2008, JIC Press Office. accessed 03.03.2008 

Written by Георги Балджиев

6 март, 2008 в 4:43

Публикувано в Растения

5 коментара

Subscribe to comments with RSS.

 1. ima li statia za opium v tumnoto?

  konduktora

  7 март, 2008 at 7:21

 2. Ne e sme6no…….tc!

  magito_666

  7 март, 2008 at 7:24

 3. verno ne e sme6no….ama mi se pu6i

  konduktora

  7 март, 2008 at 7:28

 4. offffffffff narkoman…pisna mi ot takiva kato teb…nehranimaikovci!

  magito_666

  7 март, 2008 at 7:31

 5. 😦 tujno,tujno…

  konduktora

  7 март, 2008 at 7:32


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: