БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Грипните вируси с „палто” през зимата

leave a comment »


Учени откриват причината някои от най-упоритите грипни щамове да върлуват успешно само през зимата. Други учени пък не са съгласни, защо ли?

С настъпването на всеки нов зимен сезон по правило рано се развихря световна грипна епидемия. Но защо това се случва именно в студените месеци?

influenzafigure1.jpg

Интересна статия в он-лайн изданието на BBC [1] ни съобщава за резултатите от интересно изследване на структурата на зимните грипни вируси. Оказва се, че вирусните частици се „обличат“ в нещо като палто, съставено от мастни киселини. При ниски температури те променят свойствата си и образуват твърда обвивка. Така вирусите се предпазват от неблагоприятните условия на околната среда и се пренасят от човек на човек.

След като вирус попадне в дихателните пътища, топлината и влажността им помагат да си „съблече палтото“ и да осъществи заразната си програма. След като се намножи достатъчно и образува нови вирусни частици, само едно кихване на болния е достатъчно, за да се изхвърлят извън организма стотици вируси, чиято повърхност при контакт с ниските температури навън преминава в гелообразно състояние. Това им осигуряващо защита докато попадне в нов гостоприемник.

Когато настъпи пролет, високите външни температури не позволяват образуването на гелообразното им покритие, което възпира нататъшното им разпространение и епидемията затихва.

Описаната последователност на събитията обаче не обяснява добрата „кондиция“ на тропическите вируси, които целогодишно тормозят местните хора, а и животни. Какви очаквания за нов тип превенция на зимните грипни епидемии възлагат учените и как други учени ги оборват можете да прочетете тук.

============================

[1] Why flu strikes in cold weather. Story from BBC NEWS: http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/1/hi/health/7276447.stm Published: 2008/03/04 11:18:36 GMT, accessed  04.03.2008

Written by Георги Балджиев

4 март, 2008 в 5:24

Публикувано в Вируси

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: