БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Безплодни сперматозоиди умират, за да защитят своите братя

leave a comment »


Учени са изненадани от мъжка солидарност на микроскопично ниво

3d_human_reproductive_cells_web01.jpgТе се създават с една единствена цел – да защитят своите братя. Те са загадъчната парасперма. Това е стерилна сперма, която присъства в доста голямо количество в еякулатът при някои мухи.

При един вид плодова  мушица (Drosophila pseudoobscura), около половината сперма е стерилна и не може да оплоди яйцеклетката. Люк Холман и Ронда Снуук от университета в Шефийлд (Англия) откриват причината за съществуването на тази особеност [1, 2].

Те са измерили колко време оцелява спермата в половите пътища на женската мушица, където има вещества, които убиват сперматозоидите.

В хода на експеримента откриват, че колкото повече парасперма има, толкова повече от плодовитата семенна течност оцелява. „Сперматозоидите от стерилната сперма забравят за оплодителното си призвание, за да помогнат на своите братя да го извършат“ казва Холман.

Съществуват различни по състав и свойства стерилни семенни течности при различните видове мухи. Такива са открити и при дневни и нощни пеперуди като и при тях се предполага че  извършват същата саможертвена функция.

Изглежда, че и при хората мъжете са развили подобна стратегия. Най-вече тези приспособления са свързани със семенната течност, която има свойства да поддържа една и съща киселинност (буферни свойства) и по този начин да подтиска отговорите на имунната система на жената, които убиват сперматозоидите.

Щом попаднат в женският организъм, сперматозоидите ги очаква цяла войска от различни химични агенти, които намаляват подвижността им или ги убиват. Тези вещества се произвеждат главно от микроорганизмите, които живеят в половите пътища. Все още не  е ясно дали откритията в тази област при нисшите организми ще помогнат на мъжете, които имат малък процент на активни сперматозоиди, което е причина за стерилитет.

* Валентин е студент по молекулярна биология в Биологическия факултет на СУ. Може да се свържете с него на: penchev_sct във abv.bg

==============================

[1] Holman L., R. Snook, 2008. A Sterile Sperm Caste Protects Brother Fertile Sperm from Female-Mediated Death in Drosophila pseudoobscura. Current Biology, Vol. 18, Iss. 4, 292-296

[2] Hooper, R., 2008. Infertile sperm die protecting their brothers. http://www.newscientist.com, accessed 29.02.2008

Written by Георги Балджиев

29 февруари, 2008 в 12:46

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: