БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Гени и глобално затопляне

2 коментара


На пръв поглед гените и глобалното затопляне нямат много общо. По-задълбоченото разглеждане обаче ще ни покаже интересна връзка между тях. Още повече, че изследователи намериха начин чрез повлияване на някои гени да компенсират донякъде неприятните ефекти от климатичните промени.

 

 stomata.jpg

 

В резултат на протичащите изменения в климата през последните десетилетия, областите без достатъчно валежи по света се увеличават със значителни темпове. Първите, които реагират на засушаването са растенията. Но ако ефекта върху диворастящите видове остава невидим за повечето, то милиони хора изпитват неблагоприятните последствия поради спада на продуктивността на културните растения. Така рискът от глад нараства във все повече райони на света.

 

Растенията притежават много мощен механизъм за защита на водното си съдържание – когато влагата е малко, специални клетки на повърхността на листата, наречени устица, се затварят и възпрепятстват изпарението (транспирация е термина за „живото” изпарение). През същите тези устица обаче растенията набавят основната си суровина за производство на хранителни вещества – въглеродният диоксид (СО2). Ако не поемат достатъчно СО2, фотосинтезата (процеса на изграждане на хранителни вещества) е силно подтисната, което от своя страна потиска нормалния растеж и развитие.

 

Учените отдавна знаят, че отварянето и затварянето на устицата участва в регулацията и на водното съдържание, и на количеството приет СО2. В резултат на многогодишни изследвания най-сетне екип от международни изследователи успя да разкрие [1, 2] най-важния момент от механизма на отваряне и затваряне на устицата.

 

SLAC1е името на новооткрития ген, който е отговорен за пропускливостта на йонните канали на обкръжаващите устицата клетки. Така в зависимост от състоянието на тези йонни канали устицата биват „направлявани” кога да се затварят и отварят.Откритието ще позволи да се изменят генетично някои растения така, че степента на отвореност на устицата, респективно изпаряването на вода и количеството на приет СО2 да зависят в по-малка степен от външните условия. Тези растения са познати в практиката като сухоустойчиви и получаването на такива сортове ще намали загубите на фермерите в засушените райони.

 

За някои нестопански видове генетично манипулираната способност за поемане в растителното тяло на по-високи концентрации СО2 може да се окаже изключително ценна в опитите ни да намалим концентрациите на парниковия газ в атмосферата. Ето как един ген може да се окаже добър съюзник в борбата с глобалното затопляне.

 

======================================
[1] Negi, J. et all., 2008 CO2 regulator SLAC1 and its homologues are essential for anion homeostasis in plant cells. Nature Advance online publication doi: 10.1038/nature06720

 

[2] Breakthrough in plant research. http://www.eurekalert.org, accessed 27.02.2008

 

Written by Георги Балджиев

28 февруари, 2008 в 5:00

Публикувано в Растения

2 коментара

Subscribe to comments with RSS.

 1. В момента, в който публикувах този пост в свежо.нет попаднах на същата новина от http://www.bpost.bg/story-read-16229.php

  Без да обиждам колегите ми се струва, че преводът е доста нескопосан, без да е вложено разбиране по нито една част от текста им. Например – stomata – малки пори, отворчета… Уважаеми, на български се наричат устица!

  Журналът Нейчър си е доста, даже едно от най-сериозните научни списания – определението журнал малко омаловажава стойността му.

  Редица други неточности поставят изданието в незавидна позиция…

  Георги Балджиев

  28 февруари, 2008 at 5:26

 2. Хайде сега новината и тук – http://money.ibox.bg/news/id_425907176

  Интересното е, че преводът е от ББС, но е взета предвид критиката в предния ми коментар.

  Странното в случая е защо се появява знак за копирайт на използваната от ибокс.бг снимка? Защото тази снимка аз съм ползвал от ембеднатия в нея интернет адрес и малко съм я променил.

  Да копираш копираното май става все по-масово занятие…

  Георги Балджиев

  29 февруари, 2008 at 11:03


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: