БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Нов подход за разбиране на генната регулация на някои болести

leave a comment »


Комбинирането на биологичните методи с информационните технологии предлага все по-интригуващи резултати и надежда за нов подход при лечение на редица заболявания.

Заболяването фамилна комбинирана хиперлипидемия (FCH) е един тип метаболитно разстройство, което засяга около 2 % от цялата човешка популация. То представлява комплекс от смущения в обмяната на липидите и може да доведе до сериозни сърдечно съдови нарушения още в ранна възраст.

08_03_gene_expression1.jpg

Известно е, че генът, който е отговорен за проявата на хиперилипидемията се нарича USF1. Той е своебразен „командир” на хиляди „подчинени” гени, за които до сега не е била разработена подходяща техника, за да се разбере кои точно са тези гени. Такива „командири” генетиците наричат транскрипционни фактори. Именно те определят до каква степен ще бъде активен даден ген, т.е. доколко и дали кодираният от него протеин ще бъде произведен.

Тези фактори са също с протеинна природа и биха могли да се оприличат на своеобразни преводачи от език на ДНК на езика на РНК. Преводът е нужен, за да може закодираната информация да се пренесе до мястото на производство на протеини в клетката. Процесът на синтезиране (получаване) на белтъка, закодиран от даден ген, се нарича генна експресия. Нейната регулация е най-значима на ниво транскрипция (или въпросното превеждане).

До момента в лабораторните изследвания генната експресия е анализирана с тестови тръби (за хроматографски методи) като възможностите за анализ се ограничават само за по един ген.

В едно интересно изследване учени от университета в Упсала, начело с Проф. Клаус Уаделиус, съобщават за разработен от тях иновативен метод с който могат да покажат кои гени са контролирани от USF1 [1]. Новопредложеният метод е много по-ефикасен и чувствителен като обогатява изследванията по два начина. От една страна могат да се анализират живи клетки, а не синтетични гени в тестовите тръби, а от друга е възможно да се анализира целият човешки геном, а не само отделни генетични фрагменти.

Методът е използван за откриване на гените, които имат изменена функция и вземат отношение към развитието на метаболитните заболявания, най-вече FCH. Резултатите от изследванията разкриват че генът USF1 определя активността на повече от 1000 гена, някои от които „управляват” нивото на мастни киселини и превръщането на енергия в организма. Освен това USF1 регулира изявата на и на други гени, които взимат участие в производството на клетъчна енергия, което дава шанс за разбиране на още редица други разстройствата в метаболизма (диабет, метаболитен синдром и други).

Новият подход е от 10 до 100 милиона пъти по-ефективен, а изследването е включило над 700 милиона анализа. Това от своя страна е предизвикателство за това как ще се регистрират, съхраняват и интерпретират базите данни.

„Технологичните методи правят медицинското изследване повече от информационна наука. С новите начини за прецизното анализиране на данните имаме напълно нови възможности за разбирането на причините за метаболитни разтройства. В други изследвания ние използваме същите методи за да разберем неизвестни причини за появата на рак” [2], казва професор Клаус Уаделиус.

* Валентин е студент по молекулярна биология в Биологическия факултет на СУ. Може да се свържете с него на: penchev_sct във abv.bg

======================================

[1] Rada-Iglesias A., 2008. Whole-genome maps of USF1 and USF2 binding and histone H3 acetylation reveal new aspects of promoter structure and candidate genes for common human disorders Genome Res., doi:10.1101/gr.6880908

[2] Disrupted genetic regulation causes common disturbance in metabolism of fat. http://www.news-medical.net, accessed 25.02.2008

Written by Георги Балджиев

27 февруари, 2008 в 10:41

Публикувано в Гени

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: