БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Топ 5 БиоНовини на седмицата*

leave a comment »


Да ядеш вкусотии и да не пълнееш!?!

 

http://www.trufflesthecaterers.co.uk

Звучи прекалено хубаво, за да е истина, нали? Обаче май ще му се намери начинът да похапваме разни вкусни неща без да мислим къде точно ще ни се „лепнат”. Поне така твърдят учени, които ако успеят ще бъдат доста обичани. Каква е идеята? Повечето нискокалорични храни са донякъде безвкусни заради премахването на мазнините от тях. Е, находчиви учени са изнамерили начин да запазят мазнините в храната и тя да си остане с естествения вкус, но с една малка подробност. Тези мазнини ще са включени в обвивка от фибри, която няма да им позволи да бъдат поети, когато попаднат в храносмилателната система. Така един вид транзитното преминаване на „вкусоносителите” през организма ни ще спестят калорийните главоблъсканици на нуждаещите се от по-строг хранителен режим. Източник

 

Как бактериите „изключват” имунната система?

 

http://student.ccbcmd.eduКлетките на имунната система, които се грижат за безопасността на тялото притежават малки отворчета на повърхността си, чрез които се регулира движението на йони навън и навътре от клетката. Тези отворчета се наричат йонни канали и ако не работят правилно йоните безразборно се движат през нея. Тогава клетката не може да изпълнява функциите си. А когато имунните клетки са възпрепятствани в работата си, то това означава, че вратата към заразата на организма е широко отворена. Именно тази особеност използват бактериите от вида Staphylococcus aureus. Отделяйки в кръвта веществото сфингомиелиназа те изкарват от строя йонните канали и така „успиват”  иначе дебнещите ги имунни клетки като успяват да реализират заразната си програма. Източник

 

Опасност за земноводните! Грози ги съдбата на динозаврите!

 

wikiОпасна паразитна гъба от класа на хитридиевите гъби застрашава съществуването на жаби и саламандри. За това сигнализираха учени от Цюрихската зоологическа градина. Опасните гъби причиняват кожна инфекция на земноводните, при което животинките загиват бързо вследствие възпалението и нарушената функция на кожата им. „Виновник” за разпространението на заразата всъщност е жаба (Xenopus laevis), използвана дълги години в лабораторни експерименти. Благодарение на вярната си служба на учените на X. laevis дори е издигнат паметник. Единствено тази жаба е устойчива срещу гъбните паразити, което е позволило при кръстосването на света да разпространява заразата без да развива симптомите на инфекцията. Източник

 

„Бягащите” гени остават непрочетени

 

pugh_gene_switch.jpgЗа да излезе наяве информацията в гените е нужно те да бъдат първо прочетени, а след това от прочетеното да се изградят различни протеини. Има множество начини гените да се блокират и да не бъде прочетена ако информацията не е нужна в дадения момент на клетката. Става въпрос за нов тип регулация на активността на гените, която се изразява в преместването на отделни групи гени извън обсега на молекулите четци на генетична информация. Чрез преместване и прикрепване към вътрешната обвивка на клетъчното ядро тези гени остават „изолирани” от интереса на клетката. Обичайните заподозрени за този нов и интересен тип контрол на генната активност са няколко протеина. Кои обаче и точно по какъв начин предстои да се узнае от изследователите. Източник

 

Фолиева киселина forever

 

9332.jpgИзвестно е, че броят на новородените със спинални (гръбначно мозъчни) увреждания в последните 30 години намаля значително заради приема на фолиева киселина в първите три месеца от бременността. Ново изследване показва, че липсата на фолиева киселина у възрастни е пряко свързана с развитието на деменция и развитие на болестта на Алцхаймер. Естествено, препоръката е да се приемат в по-големи количества фолиева киселина от естествени източници, например броколи (защото според друго скорошно изследване приемът и във високи дози от хапчета крие определен риск за черния дроб).  Предстои мащабно клинично проучване за установяване на количествените показатели на тази зависимост. Източник

–––––––––––––––

*Това заглавие е един вид кавър версия на рубриката от блога „Седмичен новинарски микс“

Written by Георги Балджиев

14 февруари, 2008 в 5:55

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: