БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

CD-та от протеини

leave a comment »


Картинката от http://physicalsciences.ucsd.eduАвангардна нанотехнология ще позволи да печете вместо тави с хляб, тави с музика, филми и игри. Общото между двата типа тави е, че съдържат доста протеини.

Японците винаги са съумявали да са една крачка напред дори в мисленето по отношение на новите технологии. Доказват го за пореден път, като публикуват интересни резултати от сериозно научно изследване за капацитета на странни на пръв поглед протеинови носители на информация [1, 2].

Всъщност на хоризонта нищо ново – в ход е отново надпреварата с гениалността на майката природа. Протеините са вид биополимери (ще рече големи молекули, изградени от по-малки структурни единици – блокчета), които изграждат основната част от живата материя. Освен като строителен материал, протеините се явяват нещо като посредници и координатори в главния мозък при формиране и използване на паметта.

Е, находчивите изследователи отдавна са прозрели възможността, която им предоставя начина на функциониране на живите хранилища на информация. Те успяват да създадат нова технология на запис, презапис и триене, която освен комбинирането на светлина и химични субстанции вместо традиционния лазерен лъч, ползва и ново помнещо устройство, изградено на базата на протеини.

Научното откритие съвсем не обещава, че ще можете да похапнете Бийтълс или Каунтър страйк за закуска, защото ги имате на протеинови носители. Но е твърде обещаващо откъм капацитет на един носител и сигурност за записаната информация.

==========================================

[1] Nakayama, K.; Tachikawa, T.; Majima, T. 2008. Protein Recording Material: Photorecord/Erasable Protein Array Using a UV-Eliminative Linker. Langmuir; DOI: 10.1021/la703354c (статията е свободна за четене – директен линк)

[2]  ‘Recordable’ proteins as next-generation memory storage materials. Source: American Chemical Society via PhysOrg

Written by Георги Балджиев

12 февруари, 2008 в 5:30

Публикувано в Обща

Tagged with ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: